Rahamiäs


Olen nelikymppinen mies Pirkanmaalta. Päinvastoin kuin blogin nimi antaa ymmärtää, olen tavallinen ja tylsä keskiluokkainen veronmaksaja. Aloitin osakesijoittamisen vuonna 2013. Silloin kirjastosta tarttui mukaani legendaaarinen kirja, Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Kirjan luettuani tulin siihen tulokseen, että minunkin kannattaisi pistää osa pankkitilillä makaavista säästöistä pörssiin tuottamaan. Niinpä avasin tilin Nordnetiin ja ensimmäiseksi ostin Koneen osaketta tuhannella eurolla. Siitä se lähti.

Pari ensimmäistä vuotta sijoittamisessa olivat opettelua. Tai jos suoraan sanotaan, käsittämätöntä hölmöilyä. Ostelin fiilispohjalta mitä sattuu ja tein luultavasti kaikki aloittelijan virheet. Tartuin putoaviin puukkoihin (mm. Outokumpu ja YIT), ostelin lottolappuja pikavoittojen toivossa ja myin nousevat osakkeet liian aikaisin pois. Tilinpäätöksistä ja osavuosikatsauksista en ymmärtänyt paljoakaan. Onneksi pelasin pienillä summilla, joten tappioita ei tullut kuin joitakin satoja euroja.

Epäonnistumisista viisastuneena olen perehtynyt sijoittamiseen lukemalla alan kirjallisuutta ja lehtiä, seuraamalla blogeja ja käymällä messuilla ja yhtiöilloissa. Ymmärrykseni sijoittamisesta, yhtiöiden arvonmäärityksestä ja makrotaloudesta on kasvanut valtavasti verrattuna alkuvuosien kohellukseen. Tiedon lisääntyminen on myös tehnyt nöyräksi markkinoiden arvaamattomuuden edessä. Kurssiliikkeiden ennustaminen ja ostojen täydellinen ajoittaminen on mahdotonta ja perustuu onnistuessaankin lähinnä hyvään tuuriin.

Syy aloittaa blogin pitäminen on se, että kirjoittamalla ylös ajatukseni ja analyysini, joudun miettimään huomattavasti tarkemmin mihin rahani sijoitan ja miksi. Toivottavasti pohdinnoista on hyötyä myös muille. Osakemarkkinat ovat siitä hieno sijoituskohde, että yhden menestys ei ole muilta pois, vaan kaikki voivat voittaa.


No comments:

Post a Comment