Sijoitusfilosofiaa

(päivitetty 16.12.2017)

Sijoittaminen voi olla tuottoisaa monilla eri strategioilla. Yksi vannoo osakepoiminnan nimiin, toinen indeksisijoittamisen ja kolmas haluaa turvallisen osinkovirran. Minulle sijoittamisessa on kyse paitsi vaurastumisesta, myös harrastuksesta, joka tarjoaa pientä jännitystä elämään. Onnistunut sijoitus ja voittojen kotiuttaminen tuottaa mielihyvää. Siksi pelkkä indeksisijoittaminen on makuuni liian tylsää. Siitäkin huolimatta, että pitkällä aikavälillä se olisi luultavasti järkevin tapa sijoittaa ja antaisi markkinoiden keskimääräisen tuoton. Valitettavasti me sijoittajat emme ole aina järkeviä.

Erilaisten kokeilujen jälkeen olen oppinut, millainen sijoittaminen sopii minulle ja kuinka paljon riskiä siedän. Pelkästään yhteen strategiaan rajoittuminen ei sovi minulle, vaan olen sijoittajana "sekakäyttäjä".

Osakeomistukseni jakautuvat neljään kategoriaan:

 1. Hyvät osingonmaksajat

  Pyrin vuosi vuodelta kasvattamaan sijoitusten tuottamaa kassavirtaa. Tämän kategorian yhtiöt maksavat hyvää osinkoa ja ovat mielellään defensiivisiä, jotta suhdannevaihtelut eivät vaikuttaisi kovin dramaattisesti tulokseen ja voitonjakoon.
   
   
 2. Mielenkiintoiset kasvuyhtiöt

  Haluan olla mukana yhtiöissä, joilla on mahdollisuus kasvaa kannattavasti pitkälle tulevaisuuteen. Monet salkkuni kasvuyhtiöistä toimivat it-alalla, jossa kasvua riittää vielä vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Aikanaan kasvuyhtiöt siirtyvät toivottavasti hyvien osingonmaksajien kategoriaan.
   
   
 3. Indeksit

  Osakepoiminta on vaikeaa ja menee silloin tällöin metsään. Siksi pidän osan sijoituksista kuluttomissa tai pienikuluisissa indeksirahastoissa. Saan ainakin tältä osin markkinan keskimääräisen tuoton. Indeksi on myös helppo tapa hajauttaa sijoituksia sellaisiin kohteisiin, missä suora osakkeiden omistaminen on hankalaa esimerkiksi verotuksen takia. Suosin rahastojen kasvuosuuksia mahdollisimman suuren korkoa korolle -efektin saamiseksi.
   
   
 4. Erikoistilanteet

  Tämän osio on jännityksen hakemista ja pelaamista varten. Joskus on hauska yrittää saada pikavoittoja, jos tilanne on tarpeeksi houkutteleva. Pörssikurssit usein liioittelevat sekä hyviä että huonoja uutisia, mikä tarjoaa rationaaliselle sijoittajalle mahdollisuuden lyhyen tähtäimen tuottoihin. Myös listautumisanteihin osallistuminen voi olla järkevää silloin, kun osakeanti on pieni, kiinnostus suuri ja hinnoittelu edullinen. Lyhyen tähtäimen (alle vuoden) sijoitukset muodostavat vain muutaman prosentin osuuden koko salkustani ja sillä tasolla on tarkoitus pysyä jatkossakin.
   
   

Blogikirjoittamisen hyvä puoli on se, että kirjoittaessani sijoituspäätöksistä joudun miettimään tarkemmin, mikä on sijoituksen tuottotavoite ja sijoitusaika. Näin sijoittamiseen tulee kurinalaisuutta ja tehdyistä ratkaisuista on helpompi pitää kiinni. Olen tyytyväinen, jos onnistun aktiivisella salkunhoidolla voittamaan indeksin. Se on pitkällä aikavälillä tilastojen valossa erittäin vaikeaa, mutta pidän haasteista ja tavoitteet kannattaa asettaa mielummin liian korkealle kuin liian matalalle.

No comments:

Post a Comment