Wednesday, May 31, 2017

Silmäasema ei saa rahojani

Listautumishuuma käy kuumana. Hädin tuskin sain pikavoitot kotiutettua Remedystä, kun tarjotaan jo uutta mahdollisuutta rikastua. Silmäaseman yleisöanti käynnistyi maanantaina ja voidaan keskeyttää aikaisintaan 5. kesäkuuta. En tee tässä sen tarkempaa analyysia yhtiöstä, mutta kerron syyt miksi en osallistu antiin.

Minun silmissäni Silmäasema sijoittuu vakaan ja turvallisen osinkoyhtiön kategoriaan. Toimiala on defensiivinen ja väestön ikääntyessä optisen kaupan ja silmäkirurgian tarve todennäköisesti kasvaa. Silmäasema tarjoaa laajan valikoiman alan palveluja ja sillä on merkittävä markkinaosuus. Toisaalta mitään rakettikasvua ei ole enää odotettavissa, eikä Silmäasemalla nähdäkseni ole kovin ainutlaatuista bisnesmallia tai kilpailuetua puolellaan. Konservatiivisella toimialalla Silmäaseman liikevaihdon ja käyttökatteen voi silti ennustaa olevan vakaalla kasvu-uralla. Kuulostaa siis hyvältä?

No ei. Kun perehtyy tarkemmin yhtiön tilinpäätökseen, huomio kiinnittyy ennen kaikkea massiiviseen velan määrään. Gearing on yli 1000% ja omavaraisuusaste vain 6%. Pankki- ja osakaslainoja on niin paljon, että liikevoitto katoaa lähes kokonaan rahoituskuluihin. Osakeannin tarkoitus onkin keventää velkataakkaa, mutta valitettavasti vie ainakin pari vuotta, ennen kuin yhtiö pystyy maksamaan osinkoa omistajilleen.

Koska olisin kiinnostunut Silmäasemasta lähinnä defensiivisenä osinkoyhtiönä, kyvyttömyys maksaa osinkoa vie tässä vaiheessa ostohalut.

Lisäksi yleisöannissä on tarjolla reilusti osakkeita (725 000 kpl, hintahaarukka 6,20 - 7,60 e/kpl), joten sitä ei välttämättä ylimerkitä, toisin kuin taannoiset Vincitin, Fondian ja Remedyn annit. Kun tarjonta on suurempi kuin kysyntä, kurssi ei automaattisesti lähde nousuun kaupankäynnin alettua. Se taas antaisi mahdollisuuden ostaa Silmäasemaa myöhemmin halvemmalla pörssistä.

Jätän siis Silmäaseman annin väliin ja jään seuraamaan yhtiötä sivusta.

5 comments:

 1. Replies
  1. Speksun linssit on surkeet eivätkä he vaivaudu edes tekemään asialle mitään. Pysyn Instrun asiakkaana.

   Delete
 2. Velkainen putiikki. Ei isommin kiinnosta.

  ReplyDelete
 3. Hyvä analyysi! Kiitos

  ReplyDelete
 4. Sieltä on nykyiset linssit ja lähelle ei enää nää ja muutenkin harmittaa. Sangat on tyylikkäät, itse valitsin.

  ReplyDelete