Sunday, June 10, 2018

Lisää listautumisia: Kojamo ja VMP

Vaikka Suomi hiljenee vähitellen kesälomille, pörssin eteisessä on kiireistä. Tätä kirjoittaessa kaksi uutta yhtiötä haluaa osakkeensa julkisen kaupankäynnin kohteeksi. Suomen suurin asuntosijoitusyhtiö Kojamo pyrkii päälistalle ja henkilöstövuokrausfirma VMP First North -markkinapaikalle.

Aiemmin keväällä sijoittajilla oli mahdollisuus ostaa yhtäaikaa saunaa ja viinaa osakkeiden muodossa. Nyt samanaikaisesti on tarjolla kaksi todella hölmön nimen valinnutta yhtiötä. Kojamo on vääntynyt sosiaalisessa mediassa Koijaamoksi (koijata = huijata), ja lyhenne VMP tarkoittaa nuorisoslangissa jotain muuta kuin Varamiespalvelua.

Mutta ajatellaan positiivisesti, että nimi ei miestä tai yhtiötä pahenna. Pitäisikö näihin laittaa rahojaan?

Molemmissa listautumisissa ärsyttää ensinnäkin hintahaarukan käyttö. Eipä tule mieleen muita kaupankäynnin muotoja, jossa ostaja joutuu sitoutumaan kaupantekoon tietämättä mikä on hyödykkeen myyntihinta. Näissä anneissa instituutiot määräävät hinnan ja piensijoittajat joutuvat alistumaan siihen. Niinpä Kojamoon ja VMP:hen sijoittavan tulee varautua hintahaarukan maksimihintaan (vaikka en usko, että se lopulta toteutuu kummassakaan). Kojamon merkintähinta on 8,50 - 10,00 euroa ja VMP:n 4,50 - 5,75 euroa osakkeelta.

En ole innostunut suorasta asuntosijoittamisesta, mutta voisin harkita sijoittamista pörssilistattuun asuntosijoitusyhtiöön. Näin saisi pienellä summalla erittäin laajan hajautuksen ja kohtuullisen turvallisen tuoton. Tästä näkökulmasta Kojamo olisi hyvin kiinnostava yhtiö. Taidan silti jättää Kojamon listautumisen väliin kahdesta syystä:
1. Osakkeen hinta haarukan yläpäässä ei vaikuta kovin edulliselta. Karo Hämäläinen on tehnyt fiksun analyysin yhtiöstä, suosittelen lukemaan.
2. Kyse on osakemyynnistä eli vanhojen omistajien rahastuksesta. Vanhat omistajat tarkoittaa tässä tapauksessa ay-liikettä, jonka touhuja en halua tukea omilla rahoillani.

VMP on mukana merkittävässä megatrendissä eli työelämän muuttumisessa kohti vuokratyötä ja yrittäjyyttä. Kilpailu on markkinoilla kovaa, mutta toimialan kasvun myötä kakkua on riittänyt kaikille. Tutkin VMP:n listalleottoesitettä, mutta täytyy tunnustaa, että osaamiseni ei riitä tekemään järkevää arvonmääritystä VMP:stä. 2017 tehtyjen lukuisten yrityskauppojen ja rahoitusjärjestelyjen jälkeen VMP:n tuorein tilinpäätös on kovin vaikeasti tulkittava. Vaikka tarjolla on pro forma -luvut, en siltikään ole ihan varma, millaista tulosta tältä vuodelta pitäisi odottaa. Vaikuttaa siltä, että pääomasijoittaja Sentica on pistänyt VMP:n kiireellä listautumiskuntoon.

Lisäksi VMP:ssä ärsyttää yleisöannin naurettavan pieni koko. Tarjolla on vain 400 000 osaketta, joten piensijoittajat saavat luultavasti murto-osan merkinnöistään. Siinä voisi olla pikavoiton mahdollisuus, mutta en tiedä jaksanko sitoa pääomaa muutaman euron kaljarahojen takia.

Tällä hetkellä fiilis on se, että jätän molemmat annit väliin. Osakkeita voi aina ostaa myöhemmin pörssistä, jos näkemys yhtiöstä muuttuu.

2 comments:

  1. Laitetaanpa muistiin vielä pari linkkiä:

    Daytraderin näkemys Kojamosta
    https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kojamo-ja-suomen-kuplivat-asuntomarkkinat

    Karo Hämäläisen ajatuksia VMP:stä
    https://www.taloustaito.fi/Rahat/vmp/

    ReplyDelete
  2. Ei vois nois firmat vähempää kiinnostaa.

    ReplyDelete