Monday, April 8, 2019

Pörssiyhtiö tarjosi helppoa rahaa työntekijöilleen - ei kelvannut

Muotiyhtiö Marimekko järjesti maaliskuussa osakeannin henkilöstölle ja freelance-suunnittelijoille. Annissa oli tarjolla 150.000 osaketta todella houkuttelevilla ehdoilla: ensimmäiset 50 osaketta sai merkitä hintaan 11,45 euroa/osake ja loput hintaan 20,60 euroa/osake. Samaan aikaan osakkeen pörssikurssi liikkui 25-27 euron välillä eli annin alennus oli todella huomattava. Halvemmilla 11,45 euron osakkeilla on luovutusrajoitus huhtikuuhun 2020 asti, mutta loput voisi periaatteessa myydä heti kun osakkeet tulevat kaupankäynnin kohteeksi.

Osakeannissa Marimekko siis tarjosi työntekijöilleen isoa tuottoa pienellä riskillä.

Luulisi, että näin herkulliseen tarjoukseen olisivat tarttuneet kaikki kynnelle kykenevät työntekijät. Mutta ei. Annissa merkittiin vain 40.224 osaketta. Merkinnän teki 229 työntekijää ja freelanceria, kun merkintään oikeutettuja olisi ollut 472.

Lisäksi on huomattava, että Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko fiksuna ihmisenä merkitsi itse osakkeita 450.000 eurolla, kun ne eivät menneet kaupaksi henkilöstölle. Alahuhta-Kaskon merkitsemä 21.865 osakkeen potti vastasi yli puolta henkilöstöannista.

Miksi helppo raha ei kelvannut?

Teoriassa on mahdollista, että Marimekon työntekijöillä on ensikäden tietoa yrityksen tulevaisuudennäkymista ja he siksi eivät nähneet antia houkuttelevana alennuksesta huolimatta. Epäilen kuitenkin, että annin huono menekki kertoo enemmän suomalaisen palkansaajan heikosta ymmärryksestä osakemarkkinoita kohtaan. Luultavasti osakkeiden ostaminen koetaan yhä uhkapeliksi, jossa osaamaton häviää aina rahansa.

Lisäksi kulttuuri-, taide- ja muotipiireissä näyttää olevan paljon ihmisiä, joiden vasemmalle kallistuneessa ajatusmaailmassa kapitalismi, osakkeet ja omistaminen edustavat suoranaista riistoa ja ahneutta. Kun ennakkoasenne osakkeiden ostamista kohtaan on jossain epäluuloisen ja halveksittavan välimaastossa, edes suuri tuotto pienellä riskillä ei nähtävästi riitä muuttamaan mielipidettä.

Suomalaisten talouden ja matematiikan osaaminen on keskimäärin niin heikolla tasolla, että osa kansasta menettää jatkuvasti rahaa omaa ymmärtämättömyyttään. Pikavipit ja lottoaminen/uhkapelit ovat tästä räikein esimerkki, mutta myös Marimekon annin kaltaiset tilanteet kertovat siitä, ettei talousymmärrys ole riittävällä tasolla. Suuri joukko ihmisiä toimii vastoin omaa taloudellista etuaan, koska he eivät tunne tarpeeksi markkinatalouden mekanismeja.

Pörssisäätiö, Osakesäästäjät ja monet muut toimijat ovat tehneet kiitettävästi töitä suomalaisten taloussivistyksen parantamiseksi. Se ei kuitenkaan riitä, sillä järjestöjen sanomaa kuuntelevat yleensä ne, joilla talousasiat ovat jo hyvällä tolalla. Jotta oppi menisi perille koko kansalle, valistustyö tulisi aloittaa peruskoulussa. Toivon, että yläasteelle saadaan pikaisesti taloustieto pakolliseksi oppiaineeksi. Ehkä joskus tulevaisuudessa työntekijät ryntäävät sitten innolla ostamaan työnantajan tarjoamia puoli-ilmaisia osakkeita.

Taloustiedon opetuksesta on muuten kansalaisaloitekin. Minä kävin allekirjoittamassa, käy sinäkin!

5 comments:

  1. Hyvä teksti, pisti miettimään! Allekirjoitin tuon aloitteen myös jo aiemmin.

    Lukion todennäköisyysmatikan oppitunnilta on jäänyt mieleen, kun laskettiin lottovoiton todennäköisyyttä. Korkoa korolle ilmiön ymmärtämisen tärkeyttä ei voi toistella liikaa. On käsittämätöntä, että ihmiset lottoavat, mutta eivät sijoita.

    Raha ei tuo automaattisesti onnea, muttei sitä tuo rahattomuuskaan. Sen sijaan rahattomuus tuo usein mukanaan huonoa terveyttä, heikentyneitä mahdollisuuksia, kiristyneitä ihmissuhteita, jatkuvaa huolta ja stressiä, umpikujan tunnetta. Kansalaisten talousosaamisen parantaminen on tärkeää koko yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Näkisin, että se on aivan yhtä tärkeää, kuin vaikkapa terveystiedon opettaminen.

    ReplyDelete
  2. Itsekin mietin, miksi Marimekon henkilöstöanti ei kiinnostunut. Käsittääkseni henkilökunnalle suunnatut annit tehdään aina kannattiviksi nähtävissä olevan sijoitushorisontin puitteissa. Muutenhan anti toimisi väärään suuntaan työntekijöiden motivaation alenemisena.

    ReplyDelete
  3. On totta, että sijoittaminen nähdään vain "rikkaiden" ja muiden kapitalistien uhkapelinä, jossa hävitään asunnot ja kesämökit. Hyvä että mainitsit kansalaisaloitteen.

    https://miesnurkka.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Taloustiedosta pitää ehdottomasti tehdä oma oppiaineensa! Tämä on hyvä keino saada ihmiset kiinnostumaan osakemarkkinoiden alennusmyynneistä enemmän kuin ilmaisista muoviämpäreistä tavaratalon avajaisissa.

    ReplyDelete
  5. Ongelman ydin lähtee varmaan ymmärtämättömyydestä, mutta toinen syy saattaa olla 'tili-tuli-tili-meni' mentaliteetti. Vaikka tilanne olisikin noin, niin toki pitäisi nähdä potentiaali ja ottaa vaikka hieman lainaa. Mutta lainaahan voi ottaa baari-iltaan tai uhkapeliin, mutta ei osakkeisiin...

    ReplyDelete