Saturday, December 31, 2016

2016: Erinomainen sijoitusvuosi

Vuoden viimeisenä päivänä on hyvä hetki katsoa kuluneen vuoden tapahtumia salkussa. Kokonaisuutena vuosi 2016 on ollut erinomainen. Salkkuni kokonaistuotto oli noin 22 %. Laskemista vaikeuttaa hieman se, että minulla on osakkeita kahdella eri välittäjällä, mutta suurin piirtein tuossa prosenttiluvussa ollaan.

Indeksit tuottivat tänä vuonna seuraavasti:
OMX Helsinki Cap, osingot huomioiva kokonaistuotto +13,28 %
OMX Helsinki 25, osingot huomioiva kokonaistuotto +14,55 %
S&P 500 Total Return +12,48 %

Vuosi oli siis hyvä myös indeksisijoittajalle Suomessa ja maailmalla. Tämä oli itse asiassa ensimmäinen sijoitusvuosi, jolloin onnistuin voittamaan keskeiset indeksit. Oman salkkuni menestyksen salaisuus olivat suomalaiset pienyhtiöt. Comptel, Suomen Hoivatilat ja muutamat muut pikkuyhtiöt lähtivät hurjaan nousuun vuoden aikana.

Näin voimakkaan nousuputken jälkeen mieleen hiipii väistämättä pelko: kuinka kauan tämä voi jatkua? Pitäisikö jo myydä jotain pois? Monet asiantuntijat varoittelevat taas, että pörssi käyttäytyy järjen vastaisesti ja korjausliike alaspäin tulee väistämättä.

Yritän omissa osakevalinnoissa pitää koko ajan järjen mukana. Jos p/e-luvut nousevat reilusti pitkän ajan keskiarvoja korkeammalle, tulokset eivät kasva odotusten mukaisesti tai osinkotuotto painuu riskitöntä talletuskorkoa heikommaksi, olen valmis luopumaan osakkeesta. Toistaiseksi arvostustasot ovat vielä omissa osakevalinnoissa hyväksyttäviä. Toisaalta pieni korjaus alaspäin toisi hyviä ostopaikkoja. Nykyhinnoilla ei tee mieli ostaa mitään, mutta ei vielä myydäkään.

2 comments:

  1. Kyllä näitä blogeja tarvitsee aina lisää että saa uusia näkökulmia asioihin =) Oletko muuten ollut koskaan Tampereen sijoitusmessuilla?

    ReplyDelete
  2. Enpä ole. Olen käynyt täällä Tampereella vain pankkien ja varainhoitajien järjestämissä sijoitusilloissa. Messukokemukseni rajoittuu Helsingin Sijoitus-Invest-tapahtumaan. Mutta aika samanlaista lienee ohjelma Tampereen messuillakin? Pääasiassa samat ihmiset, yritykset ja asiat näyttäisivät olevan kaikissa tapahtumissa.

    ReplyDelete