Friday, January 6, 2017

Inderes heiluttelee kursseja


Moni meistä piensijoittajista seuraa ahkerasti analyysiyhtiö Inderesin aamukatsauksia. Aamukatsaukset ovat ilmaisia Nordnetin asiakkaille ja nykyään ne voi myös tilata suoraan sähköpostiinsa ilman Nordnetiä. Pörssiä aktiivisesti seuraavilta sijoittajilta ei ole voinut jäädä huomaamatta, että Inderesin antamilla osto- ja myyntisuosituksilla on usein selkeä kurssivaikutus.

Tarkoitukseni oli käydä tässä postauksessa läpi tarkemmin tiistain 3.1.2017 tapahtumia, mutta Arvopaperi-lehti ehti jo kirjoittaa aiheesta.

Lyhyesti kerrottuna: tiistaiaamuna Inderes nosti top3-listalleen Consti Yhtiöt ja poisti listalta SRV:n. Kurssivaikutus muutama minuutti pörssin avautumisen jälkeen oli raju. Edellisen päivän päätöskursseihin verrattuna Consti oli parhaimmillaan yli 8 % nousussa ja SRV saman verran miinuksella. Ostajina Constissa ja myyjinä SRV:ssä olivat välittäjätilastojen mukaan pääasiassa Nordnetin asiakkaat eli piensijoittajat. Myöhemmin päivällä muutokset laimenivat ja päätöskurssit olivat Consti +4,99% ja SRV -2,81%.

Vastaava ilmiö on näkynyt muidenkin Inderesin suositusten kohdalla - erityisesti pienyhtiöissä, joissa vaihto on heikkoa. Seuraava looginen ajatus on se, voisiko aktiivinen sijoittaja hyötyä tilanteesta. Onko kyseessä anomalia eli säännönmukaisuus, jota hyödyntämällä voisi saada ylimääräistä tuottoa? Pitäisi siis vain seurata Inderesin suosituksia ja pyrkiä ostamaan/myymään aina ensimmäisten joukossa.

Lasketaanpa. Jos olisi ostanut Constia tiistaina heti avauksesta 15,74 eurolla ja onnistunut myymään päivän huipulla 16,28:ssa, olisi saanut huikean 3,4 % tuoton. Tästä vielä pois välityspalkkiot (minulla 7e/kauppa Nordnetissä) ja myyntivoiton vero. Esimerkiksi tuhannen euron vedonlyönnistä olisi jäänyt käteen 14 euroa [(1000e*0,034 - 7e - 7e) *0,7]. Ei ehkä kaiken riskin ja vaivan arvoista?

Pikavoittojen metsästäminen Inderesin perässä juoksemalla ei siis kannata. Täytyy kuitenkin myöntää, että Inderesin suositukset ovat osuneet hämmästyttävän hyvin kohdalleen ja heidän kykynsä löytää menestyviä pienyhtiöitä on ollut erinomainen. Tästä on myös todisteena heidän mallisalkkunsa, jonka tuotto kolmessa vuodessa on ollut huikeat 61%. Sijoitin itsekin aikoinaan Compteliin ja Martelaan Inderesin suositusten perusteella ja ne ovat olleet salkkuni parhaiten nousseita yhtiöitä.

Yhteenvetona voisi sanoa saman, mitä kaikki kunnolliset sijoitusoppaat jankuttavat kyllästymiseen asti: päiväkauppa ei kannata (palkkioiden ja verojen takia), mutta pitkäjänteinen sijoittaminen hyviin yhtiöihin, joiden arvostus on ostohetkellä kohtuullinen, tuottaa erinomaisesti.


2 comments:

  1. Tuossa juuri huomaa miten ohut vaihto joillain osakkeilla on.

    ReplyDelete
  2. Inderesin aamukatsauksesthan ovat pelkkä vitsi ja ajanhukkaa. Lopetin niiden tilaamisen vuosia sitte.

    ReplyDelete