Sunday, February 5, 2017

Luettua: Sattuman kauppaa Wall Streetillä


Sain viikonloppuna vihdoin luettua yhden sijoituskirjallisuuden klassikon, Burton G. Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä (engl. A Random Walk Down Wall Street). Kirjan ensimmäinen painos on kirjoitettu jo vuonna 1973 ja uudistettuja painoksia on otettu sen jälkeen toistakymmentä. Sijoittamisen perusasiat eivät ole muuttuneet mihinkään neljänkymmenen vuoden aikana, joten kirjan sisältö on edelleen ajankohtainen.

Teoksen rakenne on mielenkiintoinen. Malkiel käy aluksi läpi suurimmat sijoituskuplat 1600-luvun tulppaanimaniasta tähän päivään ja antaa samalla melko lohduttoman kuvan rahoitusmarkkinoiden toiminnasta. Se on kuitenkin hyvä lähtökohta, sillä aloittelevat sijoittajat tulevat markkinoille yleensä nousuhuumassa, ja juuri silloin on suurin riski ostaa ylihintaista roskaa. Kuplien analysointi on siten perusteltua.

Sen jälkeen esitellään erilaisia lähestymistapoja osakkeiden arvonmääritykseen, aina teknisestä analyysistä Capital Asset Pricing -malliin ja behavioristiseen rahoitukseen. Malkielin ote on kriittinen ja jokaisesta mallista löytyy enemmän tai vähemmän vikoja. Kirjan lopussa annetaan tavalliselle tuulipukusijoittajalle käytännön ohjeita, kuinka selviytyä markkinoilla todennäköisenä voittajana.

Teksti on pääasiassa sujuvaa ja kansantajuista, eikä vaadi pohjatietoja talouden tai rahoituksen teorioista. Suomennos on paikotellen hieman kökköä, mutta se ei häiritse liiaksi lukuelämystä. Osa neuvoista, kuten eläkesäästötilien esittely, soveltuu vain amerikkalaisille sijoittajille.

Jos on lukenut muita sijoituskirjoja, Malkielin teos ei varsinaisesti tarjoa uusia viisauksia. Samat opit passiivisen indeksisijoittamisen hyödyistä, arvonmäärityksen perusteista ja lyhyen kaupan vahingollisuudesta löytyvät monesta muusta kirjasta. Ehkä erikoisinta on se, että Malkiel korostaa psykologian merkitystä hyvien sijoituskohteiden löytämisessä.

Tässä tiivistettynä Malkielin tärkeimmät opit piensijoittajalle:

-Aloita säästäminen ja säästöjen sijoittaminen heti
-Älä asu vuokralla, jos mitenkään voit ostaa oman asunnon
-Hajauta sijoituksesi
-Minimoi kulut ja verot
-Passiivinen indeksisijoittaminen on suurimmalle osalle järkevin tapa omistaa osakkeita
-Jos haluat lähteä osakepoimintaan, osta vain yhtiöitä, jotka kasvattavat joka vuosi tulostaan, joiden hinta on kohtuullinen ja joiden ympärille voisi kehittyä positiivinen hype.

Sattuman kauppaa Wall Streetillä on yksi aihepiirin parhaita perusteoksia, jossa on koottu kaikki oleellinen sijoitusviisaus yksiin kansiin. Sitä voi siis lämpimästi suositella niin aloittavalle kuin kokeneemmalle sijoittajalle.

No comments:

Post a Comment