Saturday, January 28, 2017

Sormi ostonapilla

Tällä viikolla kyttäsin ostomielessä useaa eri osaketta, mutta läheltä piti -tilanteista huolimatta mitään ei lopulta jäänyt käteen.

AstraZeneca käväisi 467 kruunussa (oma ostotoimeksianto 465), Assa Abloy 163:ssa (oma 160), Kone 40,53:ssa eurossa (oma 40,30) ja Microsoft 62,40:ssa dollarissa (oma 62,00). Tulosvaroittaja Eltel romahti hetkeksi jopa 42 kruunuun asti, mutta toipui 50:een ennen kuin ehdin lukea pörssitiedotetta loppuun.

Ylimääräinen käteinen polttelee taskuissa, mutta korkeat arvostukset tekevät ostamisen vaikeaksi. Samalla kurssit jatkavat nousuaan korkeammalle ja pieneen sijoittajaan iskee pelko jäädä kyydistä. Vai onko nyt menossa pörssihuuman loppunäytös, jota seuraa pian veret seisauttava romahdus?

Yritys ajoittaa markkinoiden suuntaa johtaa helposti nousuista poisjäämiseen, mikä on historiallisessa tarkastelussa ollut paljon huonompi sijoitusstrategia kuin pörssissä pysyminen suunnasta välittämättä. Mutta toisaalta, minulle ja monelle muulle sijoittajalle tappion aiheuttama ketutus on paljon suurempi kuin voiton tuottama mielihyvä.

Lyhyellä sijoitusurallani olen oppinut ainakin yhden asian. Sijoittamisessa ei ole kyse pikajuoksusta vaan kestävyysjuoksusta. Vaikka ajoittaminen ei todennäköisesti onnistu, ylihintaista tavaraa ei silti kannata ostaa. Jos houkuttelevia ostopaikkoja ei ole näkyvissä, ei kannata tehdä mitään. Uusia mahdollisuuksia tulee kyllä aikanaan. Tänäkin vuonna tulemme todennäköisesti näkemään 2-3 pörssipaniikkia, jossa epätietoisuus ja epätoivo valtaa hetkeksi markkinat. Silloin kannattaa painella ostonappia.

2 comments:

  1. Olisin halunnut mieluusti kommentoida anonyymisti, kun tuota ei niin mairittelevaa kokemusta on eltelistä kertynyt. Yksityiskohtia en viitsi julkisesti omalla nimelläni alkaa huutelemaan mutta vahva "älä helvetissä sekaannu elteliin" täältä. Mitä maanmistajia olen kuunnellut niin en ole ainoa joka ei ole "aivan tyytyväinen" elteliin. Tämä tulee aivan tulevaisuudessa hankaloittamaan projekteja ja siten lisäämään kustannuksia. Ja kun vika on eltelin omassa projektin johdossa, niin en usko että näitä kustannuksia voidaan laskuttaa työn tilaajalta.

    ps. Lisää anomuumi kommentointi mahdollisuus.

    ReplyDelete
  2. Lisäsin anonyymin kommentoinnin.

    Eltel on kriisiyhtiö, ei epäilystäkään. Koska epävarmassa tilanteessa arvonmääritys vaikeutuu, kurssiliikkeet ovat rajuja molempiin suuntiin. Sen verran minussa on uhkapelaajan vikaa, että haluaisin sopivan hetken koittaessa yrittää hyötyä pörssin ylilyönneistä.

    ReplyDelete