Saturday, September 2, 2017

Tuottava sijoittaminen on tylsää

Blogi on viettänyt hiljaiseloa viime aikoina. Uusia aiheita ei ole putkahdellut mieleen samalla tavalla kuin keväällä. Olen myös vähentänyt markkinoiden seuraamista, nauttinut kesästä ja kohdistanut energiani elämään pörssin ulkopuolella.

Menestyvän sijoittajan ei kannata koko ajan olla ostamassa tai myymässä. Aika tekee tuoton. Muistan omasta kokemuksesta, kuinka vaikeaa oli alussa katsella salkkua, jossa puolet osakkeista oli miinuksella. Kun malttaa mielensä ja kestää epävarmuutta vuoden, sijoitukset ovat todennäköisesti voitolla. Kun jaksaa istua kolme vuotta, sijoitukset ovat todennäköisesti voitolla kaksinumeroisin prosenttiluvuin. Romahduksia ei kannata pelätä, vaan nähdä ne hyvien yhtiöiden alennusmyynteinä. Ensimmäinen pörssiostokseni, Kone, on ollut salkussani kohta neljä vuotta. Tuotto +39% ja siihen osingot päälle, vaikka alkuvuosina käytiin usein miinuksella ja analyytikot olivat julistaneet osakkeen kalleutta. Minua kokeneemmilla holdaajilla tuotot saattavat olla satoja prosentteja.

Sharevillessä oli kesällä hämmentävää seurata, kuinka Nordnetin pikkukauppatarjouksen innoittamana monet sijoittajat kävivät jatkuvaa päiväkauppaa. Ostivat jotain arvopaperia 200 eurolla ja hetken päästä myivät, jos osakkeen hinta oli noussut muutaman sentin. Kurssien intensiivinen seuraaminen ja riskinotto tuotti pari euroa voittoa. Seuraavana päivänä tuli todennäköisesti saman verran tappiota, jos näkemys meni pieleen. Pulloja keräämällä pääsisi huomattavasti parempaan riskikorjattuun tuottoon ja saisi samalla raitista ilmaa. Treidaamisessa ainoa voittaja lienee osakevälittäjä, joka tyytyväisenä kerää itselleen siivun jokaisesta kaupasta.

Jokainen kuluina tai veroina menetetty euro on pois sijoitusten tuotosta ja heikentää korkoa korolle -efektiä. Siksi aktiivista kaupankäyntiä tulisi välttää niin paljon kuin mahdollista. Päiväkaupalla pitäisi saada koko ajan huomattavia tuottoja, jotta siinä olisi järkeä. Harva pystyy siihen. Kulut ja verot syövät tulosta yllättävän paljon.

Myös jatkuva markkinadatan ja talousuutisten seuraaminen voi olla sijoittajalle vahingollista. Uutiset maalailevat lähes viikottain pörssiromahdusta, analyytikkojen suositukset, politiikka, valuutat ja raaka-aineet heiluttavat kursseja välillä ylös ja välillä alas. Jos reagoi jokaiseen tiedonmuruseen, tekee helposti hätäisiä päätöksiä ja kokonaiskuva hämärtyy. Pitäisi pystyä erottamaan suuret trendit kohinasta.

Sijoittaja voi hyötyä pitkän aikavälin kehityskuluista, vaikka ei seuraisi päivittäin uutisia. Maailma muuttuu hitaasti ja megatrendit kestävät vuosia. Googlen ja Facebookin kaltaisten yhtiöiden menestykseen on hyvin ehtinyt osalliseksi, vaikka ei tajunnut olla liikkeellä alusta asti. Toisaalta, jos yritys alkaa menettää kilpailukykyään, lasku saattaa kestää pitkään. Kotimaisista ongelmayhtiöistä esimerkiksi Outokumpu, Stockmann ja Sanoma laskettelivat alamäkeä monta vuotta ennen kuin johto älysi vaihtaa suuntaa.

Oma salkku on vihdoin viritetty sellaiseen kuntoon, että se pärjää ilman jatkuvaa huolenpitoa. Pienet nousut tai laskut salkkuyhtiöissä eivät vie mielenrauhaa, koska tähtäin on kauempana tulevaisuudessa. Tavoitteena on lisätä laadukkaita osingonmaksajia, kuluttomia indeksirahastoja sekä omistaa valikoiden mielenkiintoisia kasvuyhtiöitä. Omassa salkussa tapahtuu jatkossakin ostoja ja myyntejä, mutta unettavan rauhalliseen tahtiin.

Tuottava sijoittaminen on kuin katsoisi maalin kuivumista. Äärimmäisen tylsää, ja palkinto tulee vasta pitkän ajan kuluttua. Mitä enemmän menee sorkkimaan keskeneräistä työtä, sitä huonompi lopputulos. Siksi kannattaa antaa salkun jauhaa lisää vaurautta ja hakea jännitystä muualta.


2 comments:

  1. Kieltämättä ihmettelin kans, miksi jotkut samana päivänä ostivat ja myivät.. Tylsä elämä, virhe vai mikä?

    ReplyDelete
  2. Kuva on aika osuva. Voi itse vaan loikoilla ja salkku pärjää itsekseen.

    ReplyDelete