Friday, November 10, 2017

Gofore alennuksella pörssiin - olen mukana!

Helsingin pörssin uusin tulokas on tamperelainen it-yhtiö Gofore. Yhtiön listautusmisaikeet eivät tulleet yllätyksenä, sillä Gofore kertoi jo viime vuonna harkitsevansa pörssiin menoa.

Tämän syksyn aiempiin listautumisiin olen suhtautunut hieman skeptisesti (vaikka lähdin lopulta mukaan Titaniumiin). Goforen antia olen odottanut innolla. Yhtiö on sijoittajan näkökulmasta hyvin samanlainen tapaus kuin viime vuonna menestyksekkäästi listautunut Vincit.

Yhtäläisyyksiä on paljon. Vincit ja Gofore ovat ketteriä it-yhtiöitä, jotka ovat keskittyneet digitaaliseen palvelumuotoiluun ja konsultointiin. Kokoluokka on sama: tämän vuoden liikevaihto on ennusteiden mukaan Vincitillä noin 40 miljoonaa euroa, kun Gofore ennustaa 32,5 - 34,5 miljoonaa. Käyttökate-% on tänä vuonna ollut Vincitillä 15, Goforella 18. Vincitin markkina-arvo on 73 Meur, Goforen arvoksi tulee antihinnalla 82 Meur. Työntekijöitä on molemmissa reilut 350. Vaikka luvuissa on pieniä eroja, yhtiöt ovat kuin kaksi marjaa. Kaiken lisäksi molemmat pitävät päämajaansa Tampereella, mistä olen tietysti tamperelaisena ylpeä.

Gofore aloitti toimintansa 2002 ja on siitä lähtien kasvanut todella vauhdikkaasti. Vuotuinen liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 50% luokkaa. Yhtiön kannattavuus on korkeampi kuin it-sektorilla keskimäärin. Työntekijätkin näyttävät viihtyvän: Gofore on palkittu Great place to work -tutkimuksessa Suomen parhaana työpaikkana.

Koko toimialan tilanne näyttää myös hyvältä. Digitalisaatiobuumi jatkuu, kun yritykset ja viranomaiset joutuvat muuttamaan vanhoja toimintamallejaan netti- ja mobiiliaikakauteen sopiviksi. Goforen kohdemarkkinan, uusien digitaalisten palvelujen, ennustetaan kasvavan 15-25% vuosivauhtia. 

Gofore on epäilemättä hyvä yhtiö, mutta onko hinta kohdallaan?

Tilinpäätöksen tulkinta on hieman mutkikasta, sillä Gofore osti 2017 keväällä palvelumuotoiluun keskittyneen Leadinin, mikä ei näy viime vuoden tai tämän vuoden alun tulostiedoissa. Raportoidun Q3/2017-tuloksen ja pro forma -lukujen perusteella voi arvioida koko vuoden raportoidun liikevoiton olevan hieman alle 6 Meur ja osakekohtaisen tuloksen 0,34e. Se tarkoittaa tälle vuodelle p/e-lukua 19.

Gofore on ilmoittanut pyrkivänsä lähivuosina kohdemarkkinaa nopeampaan kasvuun, samalla säilyttäen ebita-marginaalin vähintään 15% tasolla. Tavoitteiden toteutuessa ensi vuoden liikevaihto olisi yli 40 Meur ja liikevoitto vähintään 6 Meur. Sen Gofore saavuttanee helposti. Evli on tehnyt Goforesta analyysin, jossa arvioidaan 2018 liikevaihdoksi peräti 51 Meur, liikevoitoksi 9 Meur ja epsiksi 0,59e. (Evli toimii annin järjestäjänä, joten sen analyysiin kannattaa suhtautua kriittisesti.) Jos nämä arviot kuitenkin menevät edes sinne päin, tarjotaan sijoittajille nyt mahdollisuutta tehdä helppoa rahaa. 0,59 euron eps tarkoittaisi p/e-lukua 11, mikä on kannattavalle kasvuyhtiölle todella matala. Vaikka toteutunut kasvu olisi näitä ennusteita hitaampaa, arvostusta voi silti pitää maltillisena.

Saman on huomannut mm. Inderesin Mikael Rautanen, joka kertoo Arvopaperin jutussa näin: (juttu maksumuurin takana)
"Tämän vuoden ohjeistuksellaan Goforen tulospohjaiset arvostuskertoimet ovat aika lailla linjassa pohjoismaisen vertailuryhmän kanssa. Kasvulukujen valossa yhtiö kuuluu toimialan voittajiin, mutta arvostustaso on linjassa toimialan kanssa. Tästä voi sijoittaja jotain päätellä. Toki Gofore on monia verrokkeja pienempi."
Viimeisen 12 kuukauden oikaistulla tuloksella Goforen p/e-luku on 18,5.
Rautanen pitää palveluyhtiöiden hinnoittelussa ev/ebita-lukua sopivana (yritysarvo / liiketulos ilman liikearvon poistoja). Goforen ev/ebita-luku on noin 12-14 ohjeistushaarukka tälle vuodelle huomioiden. Vincitillä sama luku (ev/ebita) on Inderesin tämän vuoden ennusteella noin 17 ja Siilillä noin 12.

Jos Gofore arvostettaisiin samalla tavalla kuin lähin verrokki Vincit, osakkeen hinnan tulisi olla 7,50 - 8,80 euron välissä. Gofore olisi siis 6,35 euron antihinnalla 15-30% tarjouksessa. Kuitenkin Gofore kasvaa nopeammin ja on kannattavampi kuin kilpailijansa.

Goforen tulevaisuus näyttää valoisalta ja hinnoittelu on houkutteleva. Lisäluottamusta tuovat isot ankkurisijoittajat Ilmarinen ja Varma, jotka ovat varmasti tehneet perusteellisen due diligencen ennen osallistumista. Kokonaisuutena Goforen listautuminen vaikuttaa niin herkulliselta, että päätin lähteä mukaan hieman isommalla panoksella. Merkitsin annissa 640 osaketta. Tosin tämäkin anti todennäköisesti ylimerkitään ja piensijoittajat saavat lopulta vain murto-osan osakkeista.

4 comments:

 1. Oliko tää maksettu mainos?! Lähes kaikki muut sijoitus blogit kertoo että tämä olisi ylihinnoiteltu IPO

  ReplyDelete
 2. En ole missään tekemisissä Goforen kanssa enkä saa tästä blogista muutenkaan rahaa keneltäkään. Kirjoitan vain omia ajatuksista ja mielipiteitä. Ilmeisesti muut blogistit laskee näitä lukuja sitten eri tavalla.

  ReplyDelete
 3. Moi, asiallinen bloggaus ja itsekin lähdin Goforen kelkkaan, ainakin hetkeksi.. Omat pika-aatokset täällä: https://jukkaponzi.blogspot.fi/2017/11/gofore-about-to-ipo-on-first-north.html

  ReplyDelete
 4. Merkitsin 640 osaketta, sain vain 229. Aika pieni potti, joten saatan myydä huomenna jos hinta nousee reippaasti.

  ReplyDelete