Saturday, October 28, 2017

Kurssilasku tekee hyvää

Torstai oli synkkä päivä Helsingin pörssissä. Odotuksia heikompien osavuosikatsausten seurauksena Nokia romahti -17%, Outokumpu -10%, Orion -8% ja Nordea -6%. Muiden yhtiöiden parin prosentin laskut tuntuivat edellämainittujen rinnalla mitättömiltä. Oma salkku kutistui tämän viikon pulkkamäen seurauksena lähes tuhannella eurolla.

Vaikka miinusten katseleminen salkussa ei ole mukavaa, näen torstain romahduksessa yhden hyvän puolen. Kulunut viikko todisti, että puheet osakekuplasta ovat liioittelua. Kirjoitin syyskuussa, että osakkeet ovat mielestäni 10-30% ylihintaisia yhtiöstä riippuen. Kurssipudotus on monen yhtiön kohdalla neutralisoinut liian korkeaksi kohonneen arvostuksen.

Jos olisimme oikeasti osakekuplassa, kurssit olisivat nousseet tai vähintään pysyneet paikallaan heikoista tuloksista/näkymistä huolimatta. Nyt kävi päinvastoin. Alisuorittajia rankaistiin kovalla kädellä, mikä kertoo että sijoittajat eivät ole valmiita maksamaan osakkeista mitä tahansa.

Kannattaa myös huomata, että verenpunaisena laskupäivänä hyviä tuloksia kertoneet yhtiöt (mm. Neste) palkittiin reippaalla nousulla. Tämäkin oli mielestäni huojentavaa. Hinnoittelun ratkaisevat edelleen fundamentit, eivät sentimentit.

Korot pysyvät vielä ainakin vuoden ajan alhaalla ja reaaliomaisuuden tuotot ovat hintojen nousun myötä laskeneet. Nykytilanteessa osakkeet ovat edelleen houkuttelevin sijoitusluokka. Jos haluaa nousun jatkuvan omassa salkussa, kannattaa katsoa todella tarkasti mitä ostaa ja välttää ylihinnoiteltuja yhtiöitä.

1 comment:

  1. Mikä kurssilasku?

    Mun salkku nousi pe 0.7% ja to 0.4%.

    ReplyDelete