Wednesday, April 18, 2018

Listautumishuuma on ohi

Tämän vuoden aikana Helsingin pörssin päälistalle ja First North -markkinapaikalle on listautunut viisi yhtiötä. Vuoden ensimmäinen listautuja Admicom tarjosi vielä kelpo tuotot sijoittajille. Merkintähinta oli 9,80 euroa ja kurssi nousi heti kaupankäynnin alettua. Tällä hetkellä Admicomin osake maksaa 14,08 e.

Sitten alkoi alamäki.

Poronluuyhtiö BBS-Bioactive Bone Substitutesin tarina ei vedonnut sijoittajiin ja anti jäi vajaaksi. Yhtiö tavoitteli 7,7 miljoonaa euroa, mutta sai vain 3,5 miljoonaa. Merkintähinta oli 5,50 euroa ja ensimmäisestä päivästä lähtien on menty vain alemmaksi. Nyt osaketta voi ostaa pörssistä hintaan 3,90 e.

Harvian ja Altian listautumiset saivat paljon mediahuomiota ja niihin lähti mukaan niin instituutiota, rahastoja kuin piensijoittajiakin. Molemmat ylimerkittiin, mikä enteili nousujohteista aloitusta kaupankäynnille. Kireähkö hinnoittelu, yhtiöiden vaatimattomat kasvunäkymät ja samaan aikaan sattunut osakemarkkinoiden yleinen lasku johtivat kuitenkin siihen, ettei näistä listautumisista irronnut kummoisia tuottoja.
Harvian merkintähinta oli 5,00 euroa ja kurssi nyt 5,01 e.
Altian merkintähinta oli 7,50 euroa ja kurssi nyt 8,04 e.

Uusimman pörssitulokkaan Enersensen anti floppasi pahasti, vaikka yhtiö oli ostanut markkinointitukea analyysitalo Inderesiltä. Suursijoittajat pysyivät poissa eivätkä edes piensijoittajat nielleet Inderesin kasvuennusteita. Enersense keräsi annissa vain 6,5 miljoonaa euroa suunnitellun 17 miljoonan sijasta. Merkintähinta oli 5,90 euroa osakkeelta ja kaupankäynti alkaa ensi viikon tiistaina.

Näyttää siltä, että suurin hype listautumismarkkinalla on ohi. Se on hyvä ja huono asia. Hyvä puoli on sijoittajien varovaisuuuden lisääntyminen. Viime vuonna ilmapiiri oli sellainen, että listautumisiin kannatti osallistua jo pikavoittojen takia. Ahneus sai monet sijoittamaan ilman riittävää perehtymistä listautuvan yhtiön arvostustasoon tai tuloksentekokykyyn. Kupla puhkesi viimeistään Rovion romahduksen jälkeen. Nyt härski rahastaminen osakemyynneillä on vaikeampaa, mikä on terve muutos markkinoilla.

Toivottavasti pettymykset viime aikojen listautumisissa eivät johda sijoittajien rahahanojen sulkeutumiseen. Suomalaisten vaurastumista ajatellen olisi ikävää, jos kasvurahoitusta tarvitsevat hyvin hoidetut yritykset jäävät pörssin ulkopuolelle.

2 comments:

  1. Pörssiin on kyllä listautunut sellasta paskaa (ainakin niiden listautumishinnalla) tämän vuoden aikana, että hyvä vaan, jos hieman alkavat kohtuullistamaan merkintähintoja ja miettivät mitä tuuppaavat näytille. :) BBS:llä oli maaliskuun loppuun asti aikaa saada rahoitusta instituutioilta tai TEKES perii lähes saman verran rahaa heiltä kuin listautumisesta saivat. Mielenkiinnolla odotan tätä uutista. Myöskään tuote ei ole ikinä käynyt vielä ihmisessä ja tuotti eläimissä "sivuvaikutuksia". Firman arvo on siis about 0 €.
    Rovionkin todellinen hinta on jossain 2-2.5 € hujakoilla, joten vielä 50 % on matkaa, mutta sehän vaatii vain yhden pörssipäivän ;)
    Harvia ja Altia ovat kohtuullisia yrityksiä ilman mitään kasvumahdollisuutta nyt tai tulevaisuudessa ja ovat täyteen hinnoiteltuja toviksi. Viimeistään ensimmäisen vuosikatsauksen kohdilla molempia yrityksiä saa halvemmalla kuin nyt.
    Enersense on ainoa, jonka antiesitettä en edes vilkaissut :D

    ReplyDelete