Thursday, November 22, 2018

Orkla ostaa Kotipizzan, tuottoa tuli 129%

Viimeiset kaksi kuukautta on ollut ankeaa aikaa pörssissä eikä oma osakesalkku ole välttynyt syysmasennukselta. Lähes kaikki mahdollinen on laskenut yhtiöstä riippumatta. Niinpä tänään oli pitkästä aikaa syytä hymyyn, kun luin aamulla uutisen, että norjalainen Orkla on tehnyt ostotarjouksen Kotipizzasta. Tarjouksen mukainen ostohinta on 23,00 euroa / osake. Kotipizzan hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä ja suurimmat omistajat ovat sitoutuneet myyntiin, joten kaupan pitäisi mennä maaliin ilman yllätyksiä.

Ostin Kotipizzaa tammikuussa 2017 ja kirjoitin siitä lyhyen blogitekstin. Vaikka Kotipizza tuntui jo silloin järkevältä ostokselta, en olisi ikinä arvannut, että osake nousee yli 100 prosenttia alle kahdessa vuodessa! Luulin ostavani tylsää ja defensiivistä liiketoimintaa, en rakettikasvua. Tällä hetkellä Kotipizza-omistukseni on tuottanut 129 %. Lisäksi olen saanut kahden vuoden osingot siihen päälle. Valitettavasti blogitekstissä pohtimani lisäostot jäivät tekemättä, kun kurssi lähti nousuun melko pian ensimmäisen oston jälkeen.

Tänään olisin voinut myydä Kotipizzan osakkeet tarjoushinnalla, mutta en vielä tehnyt mitään. Olen nimittäin myynyt tämän vuoden aikana niin paljon voitollisia omistuksia, etten haluaisi enää lisätä luovutusvoittoverojen määrää. Kotipizzan osakkeiden lunastus tapahtuisi vasta tammikuussa 2019, joten mikäli odottaisin sinne asti, voisin siirtää verotusta vuodella eteenpäin.

Helsingin pörssistä on viime vuosina ostettu pois melkoinen määrä yhtiöitä. Nopeasti tulee mieleen ainakin Comptel, Affecto, Sponda, Technopolis ja nyt Kotipizza. Ostohuhujen kohteena ovat tällä hetkellä Amer Sports ja Basware. Ehkä tilanne kertoo siitä, että Helsingin pörssin arvostustasot ovatkin monen yhtiön kohdalla melko matalat, vaikka talousmediaa ja analyytikkoja seuraamalla voisi luulla, että osakkeet ovat kireästi arvostettuja eikä nousuvaraa enää ole.

3 comments:

  1. Kotipizza on varmaan pahin virhearvioni. Katselin sitä listautumisvaiheessa ja ihmettelin miten kukaan siihen sijoittaa. Talous ei vakuuttanut ja ihmettelin miten se voi kasvaa tai edes kilpailla, kun joka nurkassa on tummien miesten kebulaa missä koko perhe painaa ruokapalkalla. No, kurssi on tainnu nousta siitä about 400% joten saatoin olla vähän väärässä :)

    ReplyDelete
  2. Muistan 2015 itsekin haistaneeni palaneen pizzan käryä että kuka hiivatti laittaisi roponsa Kotipizzaan ja taisi moni muukin ajatella kun listautumishintakin putosi lopulta roimasti. Noh, minä olenkin tällainen tylsän varovainen passiivinen indeksirahastomies, mutta aika moni muukin jäi nyt kyllä nuolemaan rasvaisia näppejään.

    ReplyDelete
  3. Minulla on myös sama kokemus kuin yllä olevilla kommentoijilla (Rikas erakko ja Eurotarkka). Mietin että kuka pöljä ostaa Kotipizza listautumisesta tai vaikka sen jälkeen. Aivan mahtava tuotto ollut tuolla osakkeelle, jos on tajunut ostaa ja ostotarjous menee läpi. Mönkään meni minun mielikuva osakkeesta ja sen mahdollisista tuotoista.

    ReplyDelete