Friday, December 21, 2018

Vuosi 2018 oli vaikea osakeguruille - indeksirahasto pesi osakepoimijat

Tasan vuosi sitten kokosin listan parhaista osakepoiminnoista vuodelle 2018. Lista oli koostettu talouslehtien ja nettisivustojen sijoitusvinkeistä ja mukana oli niin pitkän linjan ammattilaisia kuin tuoreempia amatöörisijoittajia. Osallistuin itsekin kisaan gurun tittelistä ja lisäsin mukaan vielä "sokean apinan" eli satunnaisesti valitun osakesalkun.

Nyt, vuosi myöhemmin, on aika palata ennustuksiin ja katsoa miten kävi. Seuraavassa taulukossa on jokaisen kisasalkun tuotto vuoden aikana. Arvopaperin ja Sijoitustiedon kohdalla olen luottanut heidän laskelmiinsa ja loput laskin itse. Osingot on huomioitu tuotoissa.


Ylivoimainen ykkönen on kirjailija-toimittaja Karo Hämäläinen, joka luotti pelkästään Nokiaan. Hopealle tuli Inderesin analyytikko Sauli Vilen, jolla oli Nokian kaverina Orava eli nykyinen Ovaro. Pronssille nousi blogisti-kirjailija-toimittaja Henri Elo. Hän valitsi kisasalkkuunsa Panostajan.

Kisan jumboksi jäi Tom Lindström. Hänen kohtaloksi koitui kriisiin vajonnut Stockmann. Toiseksi huonoin oli Sijoitustiedon kolumnisti Daytrader, jonka uhkapeli Martelan kanssa meni pahasti pieleen.

Oma kilpailusuoritukseni oli säälittävä. Neljästä poiminnasta vain Gofore oli voitollinen, muut tuottivat karmeat tappiot. Valitsin ison tuoton toivossa rajusti laskeneet pienyhtiöt Martelan, Innofactorin ja Robitin. Yksinään näistä ei saanut liiketoiminnassaan muutosta aikaan ja syöksy vain syveni. Onneksi oikeassa salkussa näistä oli vain Martela ja sekin on jo myyty. 

Sokea apina eli arvottu salkku sijoittui puoliväliin. 

Kisan huonoin yksittäinen poiminta oli Next Games, joka löytyi Dansken salkunhoitaja Juha Variksen salkusta. Next Games romahti vuodessa täydellisesti: -89%.

Vaikka ennustuskilpailut ovat harmitonta viihdettä, tulos pistää ajattelemaan. Suurin osa kisaan osallistuneista oli kokeneita sijoittajia, jotka seuraavat markkinoita aktiivisesti ja ovat perillä yritysten arvonmäärityksestä. Silti useimmat epäonnistuivat osakepoiminnoissaan ja päätyivät rumasti tappiolle. Passiivinen indeksirahasto (esim. Nordnet Superrahasto Suomi) olisi tuottanut paljon paremmin, vaikka sekin jäi vuoden aikana niukasti miinukselle. Jos indeksirahastoihin sijoittanut Lea Jääskeläinen jätetään pois taulukosta, vain neljä sijoittajaa pystyi osakepoiminnalla voittamaan indeksin. Heistä ainoastaan kolme heistä selvin numeroin.

Uusia kilpailuja ensi vuodelle aloitellaan taas. Taidan nöyrtyä markkinoiden arvaamattomuuden edessä ja valitsen vuoden 2019 voittajayhdistelmäksi Superrahasto Suomen ja ison tukun käteistä lisäostoja varten.


3 comments:

  1. Oma oikea amatöörisalkku on 6,45 % plussalla :) Itselle on toiminut kun luottaa vakiintuneihin yrityksiin. Ei ole mitään pikavoittofirmoja salkussa.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete