Saturday, November 9, 2019

Fodelia listautuu - alustava arvonmääritys

Hiljainen listautumisvuosi on syksyn tullen piristynyt. Tuorein First North -markkinapaikalle mielivä on elintarvikeyhtiö Fodelia. Fodelia toimii holding-yhtiönä kahdelle tytäryhtiölle, jotka ovat valmisruokia tekevä Feelia ja napostelutuotteita valmistava Real Snacks.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi osakkeen arvostusta. Yhtiön historiasta ja tuotteista kiinnostuneet löytyvät lisää tietoa vaikkapa Fodelian kotisivuilta.

Alkuun muutamia faktoja ja numeroita. Merkintähinta yleisöannissa on 4,30 euroa osakkeelta. Listautumisen seurauksena osakkeiden lukumäärä voi nousta enintään 7051780 osakkeeseen. Fodelian saamien nettovarojen arvioidaan olevan noin 3,6 M euroa. Jäljempänä esitetyt laskelmat perustuvat siihen, että listautuminen menee läpi täysimääräisesti.

Fodelia-konserni on synnytetty vasta tänä kesänä, joten arvonmäärityksessä pitää luottaa pro forma -lukuihin. Yhtiön ilmoituksen mukaan konsernin pro forma -liikevaihto kasvaa tänä vuonna noin 20 miljoonaan euroon ja kertaeristä oikaistu liikevoitto yli 2 miljoonaan euroon.

Arvioin aiempien vuosien lukujen perusteella, että rahoituskulujen ja verojen osuus olisi noin 0,5 M, joten tämän vuoden pro forma nettotulokseksi jäisi 1,5 M (ilman listautumiskuluja). Se tarkoittaa p/e-lukua 20. Kun muistetaan, että kassassa on annin jälkeen yli 4 M euroa rahaa ja vähennetään tämä markkina-arvosta, saadaan p/e-luvuksi 17.

Ensi vuodelle Fodelia ennustaa näin:
"Yhtiön johto arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan yli 35 prosenttia tilikaudella 2020 verrattuna pro forma -liikevaihtoon kaudella 1-12/2019 sekä liikevoittomarginaalin olevan linjassa keskipitkän aikavälin tavoitteiden kanssa."

Uskokaamme johdon ennusteita. Vuonna 2020 liikevaihto olisi siis 27 M. Liikevoittomarginaali on ollut viime vuosina noin 10 prosenttia ja sen ylittävää tasoa Fodelia tavoittelee jatkossakin. 10% ebit-marginaalilla liikevoitto olisi 2,7 M. Rahoituskulujen ja verojen jälkeen tämä tarkoittaa arviolta 2M nettotulosta ja p/e-lukua 15.

Fodelian tavoitteena on kasvattaa liikevaihto yli 60 miljoonaan euroon vuonna 2024. En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta epäilen tavoitteen realistisuutta ja mielekkyyttä. Liikevaihto tulisi kolminkertaistaa lyhyessä ajassa, jotta tavoitteeseen päästään. Se vaatii aggressiivisia yritysostoja, missä on omat riskinsä. Liikevaihdon moninkertaistaminen ei muutenkaan pitäisi olla yritysjohdon ykköstavoite vaan omistaja-arvon kasvattaminen.

Onko Fodelia merkintähinnalla halpa vai kallis? Jos yhtiön johdon lupaama kasvu ja kannattavuus toteutuu, osake on edullinen. Jos ei toteudu, osake on kallis. Kyseessä on hyvin pitkälle "luottamus-case", kuten Inderesin analyytikoilla on tapana sanoa.

Inderes julkistanee viimeistään maanantaina sijoitustutkimuksensa ja samana iltana yhtiö esittäytyy sijoittajatilaisuudessa Helsingissä. Näillä kahdella asialla on suuri vaikutus siihen, miten kaltaiseni tuulipukusijoittajat suhtautuvat Fodeliaan.

En ole vielä päättänyt lähdenkö mukaan. Arvostus ei ole kuluvan vuoden tuloksella erityisen edullinen, mutta mikäli uskoo kannattavan kasvun toteutuvan, Fodelia voi olla hyvä sijoitus. Täytyy haistella vielä tunnelmaa, kuunnella Inderesin mainospuheet ja erityisesti saada toimitusjohtaja Tahkolalta vastaus siihen, miten liikevaihdon kolminkertaistaminen tehdään.

Yleisöanti on kooltaan todella pieni, vain 380.000 osaketta. Jos antiin osallistuvat sijoittajat merkitsevät keskimäärin 1000 osaketta, jo 380 osallistujaa saa aikaan ylimerkinnän. Listautumiseen voisi osallistua pelkästään pikavoitot mielessä, mikäli Fodelian ympärille syntyy vähänkin positiivista hypeä.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon lopuksi, että Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola on Talenomin perustajan Paavo Tahkolan poika sekä Talenomin hallituksen puheenjohtajan Harri Tahkolan veli. Luonnollisesti Fodelia on ulkoistanut taloushallintonsa Talenomille.

1 comment:

  1. Laitetaanpa muistiin listautumisannin tulos:

    "Listautumisanti merkittiin kokonaisuudessaan 5,2-kertaisesti. Listautumisannin ehtojen mukaisiin alustaviin osakemääriin suhteutettuna Yleisöanti merkittiin 10,8-kertaisesti, Instituutioanti 3,4-kertaisesti ja Henkilöstöanti 1,3-kertaisesti.
    ...
    Yhtiön hallitus hyväksyi Yleisöannissa tehdyt merkintäsitoumukset kokonaan 50 osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 5,1 prosenttisesti. "

    ReplyDelete