Saturday, January 4, 2020

2019 oli sijoitusurani paras vuosi - tuotto yli 22 tuhatta euroa

Kukapa olisi uskonut jouluna 2018, että edessä tulisi olemaan paras nousuvuosi pitkään aikaan. Vuonna 2019 pörssit ympäri maailmaa ovat tarjonneet parinkymmenen prosentin tuottolukemia. Taitavat (tai onnekkaat) osakepoimijat ovat päässeet nauttimaan yli sadan prosentin kurssinousuista monen yhtiön kohdalla.

Oman osakesalkun tuotto oli viime vuonna 26 prosenttia eli 22.713 euroa. Sekä suhteellisesti että absoluuttisesti tuotto on sijoitushistoriani paras! Nordean ja Nordnetin salkkujen kokonaissaldo oli vuodenvaihteessa 111.986 euroa. Numerot on päivitetty Salkku-sivulle.

Tärkeimmät "vertailuindeksit" tuottivat seuraavasti:

+34 %   iShares Core S&P500 USD Acc. ETF (SXR8) 
+21 %   Superrahasto Suomi (OMXH25GI)

+26 %   Rahamiäs 


Valitsin kyseiset rahastot vertailukohdaksi, koska mainituilla passiivisilla tuotteilla saa helposti ja pienillä kuluilla USA:n ja Suomen pörssien euromääräisen kokonaistuoton. Onnistuin aktiivisella salkunhoidolla voittamaan Helsingin pörssin tuottoindeksin, mutta hävisin selvästi jenkkien S&P 500:lle. Olen silti tulokseen tyytyväinen, sillä se tuli hyvin matalalla osakepainolla. Vuoden aikana salkusta vain 50-65 % oli sijoitettuna, loput käteisessä. Tuotto on kuitenkin laskettu koko salkulle, joten sijoitetun pääoman tuotto lienee ollut jotain 35-50% luokkaa.

Huiman tuoton mahdollistivat erityisesti pienyhtiöt. Salkun tähdet vuonna 2019 olivat:
  1. Talenom   +136 %
  2. Hoivatilat   +103 %
  3. Match Group  +92%  
  4. Eezy/VMP    +73%
  5. Norwegian Finans Holding  +42%


Salkun kokonaistuotosta suurin osa oli arvonnousua. Suurimmat realisoidut myyntivoitot olivat:
  1. Talenom (20% kevennys), luovutusvoitto 1685 euroa, +319 % 
  2. Kotipizza (lunastus), luovutusvoitto 1684 euroa, +129 % 
  3. Cibus Nordic Real Estate, luovutusvoitto 340 euroa, +20 %


Suurimmat realisoidut tappiot olivat:
  1. Sampo, luovutustappio 508 euroa, -15 %
  2. Vincit, luovutustappio 379 euroa, -24 %
  3. Activision Blizzard, luovutustappio 124 euroa, -11 %

Sampo näyttää pahalta, mutta maksoi onneksi osinkona 570 euroa sekä 25 kappaletta Nordean osakkeita. Kokonaisuus jäi siis lievästi plussalle. Myös Vincit maksoi keväällä 60 euroa osinkoa ennen kuin myin osakkeet.


Salkun parhaat osingonmaksajat vuonna 2019 (brutto):
  1. Nordea, 828 euroa 
  2. Sampo, 570 euroa + 25 kpl Nordean osakkeita
  3. Talenom, 137 euroa
  4. AstraZeneca, 123 euroa

Yhteensä osinkoja tuli vuoden aikana 2239 euroa. Se on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna (2114 euroa).


Vuosi 2019 oli erinomainen sijoitusvuosi millä tahansa mittarilla mitattuna. Luultavasti poikkeuksellisen hyvä. On vaikea uskoa, että tänä vuonna päästään enää samanlaiseen ralliin. Toisaalta pörssi on aina yllättänyt, ja näissä juhlissa on pakko roikkua mukana kun parempia vaihtoehtoja ei ole tarjolla.

Muistellaanpa vielä lopuksi, mitä lupasin tammikuun alussa 2019. Tein neljä lupausta, jotka olivat uuden rauhallisen sijoitustyylin perusta:
  • "Kasvatan säännöllisesti indeksisijoituksia"
  • "Pidän osakepoimintasalkussa pienen määrän laadukkaita yhtiöitä, jotka tunnen hyvin. Näitä omistan pitkäjänteisesti."
  • "Pidän salkun koon melko pienenä suhteessa nettovarallisuuteeni."
  • "En aseta euromääräisiä tavoitteita osinkojen suhteen. Isojen osinkojen itsetarkoituksellinen tavoittelu ei ole järkevää." 

Onnistuinko? Kyllä ja en.
  • Indeksisijoitusten puolella on tällä hetkellä kuukausisäästössä iShares Core S&P500 -etf ja Superrahasto Suomi. Näitä olen ostanut, vaikka kurssinousu on välillä hirvittänyt. Pidin lupaukseni.
  • Osakepoiminnassa mopo lähti keulimaan. Innostuin tekemään lyhyemmän aikavälin kauppaa syklisillä teollisuusosakkeilla. Sinänsä päätös ei varsinaisesti ollut huono, sillä kaikista treideistä tuli tuottoa. Rauhallisesta sijoittamista ei voi kuitenkaan puhua. Lienee pakko myöntää, että pelkkä indeksisijoittaminen ei sovi minulle vaan tarvitsen pientä peliä ja jännitystä. Valitettavasti onnistunut treidaus aiheuttaa liiallista itsevarmuutta omista kyvyistä. Viime vuonna oli helppo treidata, kun lähes kaikki osakkeet nousivat. 
  • Osakepaino pysyi maltillisena, mutta salkku tuotti silti hyvin. Jos vuoden aikana olisi nähty isompi lasku, olisin ollut hyvissä asemissa lisäostoihin. Tämä kohta meni suunnitelmien mukaan.
  • Osinkoja sain suunnilleen saman verran kuin vuonna 2018. Suhteellinen osinkotuotto oli itse asiassa huonompi, koska salkun arvo kasvoi reippaasti. Virheen tein siinä, että astuin osinkoansaan Sammon kanssa. Unohdin alkuvuoden lupaukseni ja lähdin haalimaan muhkeita osinkoja Sammosta, vaikka yhtiöllä ei todellisuudessa ollut siihen varaa. 

Eli lupauksista 2/4 piti. Siihen ei voi olla tyytyväinen, mutta onneksi lupausten rikkomisesta huolimatta lopputulos oli positiivinen. Tulevia sijoituspäätöksiä varten näitä asioita on syytä työstää mielessä. Varsinkin aktiivisen kaupankäynnin kanssa täytyy olla varovaisempi. Pitääkin kirjoittaa muistiin suunnitelma ja lupaukset myös vuodelle 2020. Palaan asiaan tammikuun aikana.

Hyvää alkanutta vuotta blogin lukijoille!

No comments:

Post a Comment