Saturday, March 11, 2017

Fingerprint Cards, putoava puukko

Olen seuraillut viime syksystä lähtien ruotsalaista Fingerprint Cardsia, jota voisi kai sanoa käänneyhtiöksi negatiivisessa mielessä. Yritys tekee sormenjälkitunnistimia mm. matkapuhelimiin ja on alallaan globaali markkinajohtaja. Se on myös Tukholman pörssin vaihdetuimpia yhtiöitä. Fingerprint Cardsin kurssi nousi vuosina 2012-2015 huimat 10000 prosenttia (yli satakertaistui), mutta viime vuoden syksystä lähtien osake on syöksynyt 60 prosenttia alaspäin.

Yrityksestä on kirjoitettu todella paljon, tässä muutamia linkkejä (kattavampi linkkilista löytyy mm. Osakekeisarilta):

Redeyen analyysit

Seeking Alphan artikkeli ja keskustelua

Kauppalehden keskustelu

Sharevillen keskustelu

Osakekeisarin analyysi

Tunnuslukujen perusteella Fingerprint Cards on tällä hetkellä todella halpa, p/e-luku on alle 8 ja osinkotuotto lähentelee 5 prosenttia. Keskustelupalstojen perusteella moni tuntuu ajattelevan, että nyt ollaan pohjilla ja kohta nousun on pakko alkaa.

Yleinen näkemys piensijoittajien keskuudessa on myös se, että Fingerprint Cards on erinomainen yritys kasvavalla toimialalla, mutta osakekurssin lasku johtuu hedge-rahastojen kurssimanipuloinnista. Fingerprintin osakekannasta on nimittäin shortattuna yli 17 prosenttia.
Minun on vaikea kuvitella, miksi ammattisijoittajat lähtisivät myymään lyhyeksi menestyvää firmaa valtavilla summilla. Yleensä suuriin shorttimääriin löytyy hyvä selitys, eikä se ole kurssin manipulointi.

Tässä Svenska Dagbladetin jutussa on aika hyvin tiivistetty, miksi Fingerprintiin ei kannata koskea ja miksi kurssi voi edelleen jatkaa laskua.

Uhkana Fingerprint Cardsin tulevaisuudelle ovat ainakin seuraavat asiat:

 • Sormenjälkitunnistimista tulee bulkkituotteita ja kiinalaiset halpavalmistajat, mm. Goodix, vievät markkinat. Fingerprint Cardsin markkinaosuus ja voittomarginaalit pienenevät vuosi vuodelta. 
 • Fingerprint Cardsin johto on aiemmin ohjeistanut ylioptimistisesti ja samalla myynyt omistuksiaan (ja syyllistynyt muihin väärinkäytöksiin), minkä takia johdohenkilöiden sanomisiin kannattaa suhtautua varauksella. SvD epäilee artikkelissa, että viime vuoden myyntilukuja on kaunisteltu, jonka seurauksena liikevaihto ja voitto tulevat tänäkin vuonna jäämään ennusteista. Sisäpiirin myynnit, liian toiveikkaat ohjeistukset ja avainhenkilöiden lähtö (viimeksi CFO Johan Wilsby) ovat aina hälyttäviä merkkejä sijoittajan näkökulmasta.
 • Yhtiön kassa on vaarassa tyhjentyä, koska operatiivinen kassavirta on alkuvuodesta 2017 heikko, Delta ID:sta pitäisi maksaa 938 MSEK kauppahinta ja lisäksi jakaa osinkoa 638 MSEK. Tilinpäätöksen mukaan Fingerprintin kassassa on tällä hetkellä rahaa 1162 MSEK. 


Näyttääkin siltä, että hedget ovat hyvin haistaneet Fingerprint Cardsin aiemman hype-hinnoittelun ja aiheellisesti myyneet lyhyeksi.

Suunnittelin vielä kuukausi takaperin, että aloittaisin ostot jos kurssi valuu alle 50 kruunun. Nyt olen muuttanut mieleni. Edulliset tunnusluvut hämäävät, koska ne lasketaan menneisyyden menestyksen perusteella. Tulevaisuus näyttää huolestuttavalta. Yhtiön toimivan johdon ja suuromistajien pitäisi onnistua ensin palauttamaan sijoittajien, mukaanlukien minun, luottamus. Fingerprint Cards näyttäisi olevan klassinen putoava puukko, johon tarttumista kannattaa toistaiseksi välttää.

4 comments:

 1. Pari kommenttia:
  Goodix itse ennusti, että Fingerprint tulee säilyttämään markkinasemansa.

  SVD jutussa kritisoitiin, että sisäpiiri ei ole ostanut, mutta Carlstömm juuri osti 16% äänioikeusosuuden yhtiöstä.

  Hedgetaloilla on tapan a maksaa tämmöisissä tapauksissa kirjoittajille negatiivisista jutuista ja mm. Seeking APlha on yksi kanava missä hedgetalojen eudstajat kirjoittelevat varsin vakuuttavia juttuja yhtiöstä. Blokistani löytyy pitkäjuttu blankningista.

  Hedgerahastot tekee lyhyessä ajassa suuria voittoja, mutta onnistuvat myös toiseen suntaan tekemään suuria tappioitta. Osa voitoista muilla instrumenteilla kuin osakkeilla(warrantit).

  ReplyDelete
 2. Minulle ei ole kukaan maksanut mitään tästä postauksesta. :)

  Tällä hetkellä en sijoita Fingerprinttiin syistä, jotka luettelin ylempänä. Seuraan kuitenkin mielenkiinnolla yhtiötä ja jos tilanne muuttuu paremmaksi, voin lähteä mukaan.

  ReplyDelete
 3. Kysymys on että saako kaikki edes minimimerkintämäärää

  ReplyDelete