Friday, March 24, 2017

Osallistuin Fondian antiin


Kuten useat muut bloggaajat ja kolumnistit, myös minä osallistuin tällä viikolla lakipalveluyritys Fondian listautumisantiin. Merkitsin vain 200 osaketta, koska en uskonut että saisin edes sen vertaa annin pienen koon takia. Tänään perjantaina Fondia sitten odotetusti tiedotti, että yleisöanti ylimerkittiin ja keskeytettiin. Ilmeisesti maanantaina sitten kerrotaan montako osaketta sijoittajat saavat.

Fondiasta on kirjoitettu paljon ja listautuminen on otettu vastaan positiivisesti. Tässä hyödyllisiä linkkejä, jotta ei tarvitse samoja asioita kirjoittaa uudestaan. Tietysti olen itse käynyt läpi listautumisesitteen ja tilinpäätöksen, joiden perusteella tein päätöksen osallistua.

Karo Hämäläisen artikkeli Taloustaidossa
Aki Pyysingin kolumni
Arvopaperin juttu
Inderesin analyysi (joka tosin on Fondian toimeksiannosta tehty)

Fondian bisnesmalli on mielestäni innovatiivinen, talousluvut hyvät, kasvua on odotettavissa ja osakkeen arvostus kohtuullinen, joten oli suorastaan tyhmää olla sijoittamatta. :) Yhtiön käypä arvo tämän hetken tiedoilla ja ennusteilla on näkemykseni mukaan noin 7-8 euroa/osake. Hinta yleisöannissa on maltillinen 7,65 euroa.

Fondia ei varsinaisesti edes tarvitse antirahoja mihinkään. Vuosittaiset investoinnit ovat tulokseen verrattuna vähäisiä. Listautumisessa taitaa olla kyse osittain mainostempusta, kuten Vincitillä. Yritys saa annista mukavasti rahaa ja paljon ilmaista julkisuutta. Pörssilistauksesta on tietysti myöhemmin hyötyä, jos Fondia haluaa laajentua yritysostoin.

Kertauksena Fondian plussat ja miinukset:

+Kasvava ja kannattava yritys. Vahva kassavirta.
+Defensiivinen ja lähes suhdanteista riippumaton toimiala.
+Moderni bisnesmalli, edelläkävijä alallaan.
+Positiivinen julkisuuskuva
+Antihinta kohtuullinen

-Kansainvälistyminen saattaa osoittautua vaikeammaksi kuin yritys itse kuvittelee.
-Yleisöannin pieni koko

Pidän lähes varmana, että kun kaupankäynti Fondian osakkeella alkaa pörssissä, kurssi nousee 7,65 euron antihinnasta. Ostajia nimittäin on tuolla hinnalla paljon enemmän kuin myyjiä. Mielelläni pysyisin Fondian kyydissä pidempään, mutta jos kurssi nousee älyttömyyksiin, myyn luultavasti antiosakkeeni pois. Pörssihype alkaa olla sillä tasolla, että otan mielummin rahat ja juoksen.

4 comments:

  1. Osallistuin myös antiin, saas nähdä, tuleeko mitään vai jäinkö nuolemaan näppejäni. Toimiala ja innovatiivinen tyyli houkuttaa minua. Toisaalta voisihan sitä nyt sitten tienata pari euroa myymälläkin, jos kurssi kovin nousee ja ostaa sitten taas joskus myöhemmin takaisin, kun yhtiö siirtyy isojen poikien listalle.

    ReplyDelete
  2. Merkitsin 700. Jonnekin 50 kipaleen luokkaan jäänee. Jos saan noin vähän niin taloudellinen metkitys pitkässä salkussa on marginaalinen. Jos kurssi ei nouse noin ostan lisää. Muussa tapauksessa saa jäädä salkkuun pikantoksi lisäksi.

    ReplyDelete