Thursday, June 8, 2017

Kevensin Norwegian Finans Holdingia

Myin hiljattain pois puolet positiostani NOFI:ssa. Miksi? Juurihan olin alkuvuodesta kehunut yhtiön edullista hintaa ja kasvunäkymiä.

NOFI:n Q1-tulos toukokuussa oli odotusten mukaisesti vahva, mutta kurssi lähti sen jälkeen voimakkaaseen laskuun. Kun selvittelin norjalaismediasta syytä yllättävään reaktioon, kävi ilmi, että NOFI:n johto oli itse ilmoittanut hillitsevänsä tulevaa kasvua. Tämä oli seurausta Norjan finanssivalvonnan uusista tiukemmista pääomavaatimuksista. NOFI:n aiemmin keväällä puuhaama osakeanti meni pieleen ja uutta pääomaa kerätään nyt bondeilla.

Norjassa on ollut kevään mittaan kovaa painetta Bank Norwegiania ja muita kulutusluottoja myöntäviä pankkeja kohtaan, niin median kuin poliitikkojen taholta. On mahdollista, että Norjassa lainsäädäntöä muutetaan tiukemmaksi luottojen markkinoinnin ja myöntämisen osalta. Vuosia sitten Suomessakin kiristettiin lainsäädäntöä, kun pikavippiala oli mennyt liian villiksi.

Nämä edellä mainitut haasteet Bank Norwegianin toiminnassa tulivat itselleni jossain määrin yllätyksenä, vaikka sivusin aiemmassa analyysissa regulaation kiristymisen mahdollisuutta. En ollut perehtynyt Norjan tilanteeseen niin huolellisesti kuin olisi pitänyt. Tämä on aina ylimääräinen riski ulkomaille sijoittaessa ja osittain omaa tyhmyyttä.

Olen myös pohtinut Bank Norwegianin näkymiä pitkällä tähtäimellä. Jos talous suistuu taantumaan mistä tahansa syystä, luottojen alaskirjaukset kasvavat dramaattisesti. Samalla katoaisivat talletusasiakkaat. Se voisi viedä pankin erittäin vaikeaan tilanteeseen. En näe, että näin tapahtuisi lähiaikoina, mutta esimerkiksi kymmenen vuoden sisällä jokin vakava talousshokki on hyvin todennäköinen. Tulevina vuosina korkojen odotetaan nousevan, mikä luultavasti heikentää Bank Norwegianin houkuttelevuutta talletuspankkina.

Bank Norwegian on edelleen ketterä ja lupaava kasvuyhtiö, mutta sisältää melkoisen määrän riskejä. Siksi osakkeen alhaisempi hinnoittelu on perusteltua. Olen viime aikoina pyrkinyt muuttamaan salkkua kohti defensiivisiä yhtiöitä, joten NOFIn osuus salkun toiseksi suurimpana sijoituksena oli liikaa sietokykyyni nähden. Kevennyksen jälkeen NOFIn osuus Nordnetin salkusta on reilu neljä prosenttia, ja voin taas nukkua yöni rauhassa.

4 comments:

  1. Itselläni on rahaa Bank Norwegianin säästötilillä. Ne vaikuttaisivat olevan vielä turvassa.

    ReplyDelete
  2. Luin juttusi mielenkiinnolla - erityisesti, koska olen tallettanut rahaa sinne säästötilille ja niiden puolesta täytyy olla pankin tilasta kiinnostunut. Jotenkin haluan uskoa, että tiukempi lainsäädäntö on pitkällä aikavälillä sekä itse pankin että meidän asiakkaiden etu, ja siten myös osakkeen omistajan etu. Kasvu on ehkä hitaampaa mutta toivottavasti kestävämmällä pohjalla. Ajatus perustuu toki enemmän (naiiviin) idealismiin kuin talouden tai Bank Norwegianin tuntemukseen.

    Minusta on myös hieman pessimististä ajatella, että pankilla menee joskus tulevaisuudessa huonosti
    a) siksi, että tulee taantuma tai
    b) siksi, että korot nousevat (korkojen nousuun lähes varmuudella liittyy voimakkaampaa talouskasvua),
    koska näillä ajatuksillahan menee pieleen tapahtui ihan mitä tahansa muutosta nykyiseen :)

    En omista osaketta, mutta kevyesti olen kiinnostunut. Joskin luottopäätökseni saanti minuuteissa muutaman kyssärin jälkeen ja isohkolle summalle kyllä hitusen arvelluttaa riskienhallintaa ajatellen.

    ReplyDelete
  3. Eikös korkojen nousun pitäisi yleisesti edistää pankin kannattavuutta? Pankki voi nostaa myös talletuskorkoaan jos muut pankit alkaa kilpailemaan talletustilien koroilla.
    Mullakin on Norwegianin luottokortti, jossa vuosikorko ainakin 20% ja lisäksi iso summa tilillä odottelemassa tilaisuutta osakkeiden ostoon ja talletuksillahan on 200 tuhannen euron talletussuoja. Kaiken päälle tulee käytetyksi Norwegianin lentojakin liki kaikilla lomareissuilla.
    Itse harkitsen kyllä vakavasti Bank Norwegianin osakkeiden ostoa, koska kyllä sillä minusta on kannattava liiketoimintakonsepti.

    ReplyDelete
  4. En kyseenalaista Bank Norwegianin talletustilin turvallisuutta. Siitä vastaa viime kädessä Norjan valtio, joka on yksi maailman vauraimmista.

    Omistajan kannalta Bank Norwegianin ongelma verrattuna perinteisiin pankkeihin on luottojen vakuudettomuus. Jos Nordea myöntää asuntolainan ja asiakas jättää lyhennykset maksamatta, pankki voi myydä asunnon ja saa suurimman osan takaisin. Bank Norwegian voi korkeintaan pistää velat perintään ja toivoa parasta. Normaalissa talouskasvussa defaultit eivät ole ongelma, mutta taantumassa ne lisääntyvät aina.

    Talletuskorkoa voi nostaa, mutta samalla pitäisi nostaa ulos annettavien lainojen korkoa, jotta kate pysyisi yhtä suurena. Se ei välttämättä ole helppoa, kun kilpailu kulutusluotoissa on kireää ja lainsäädäntö saattaa määrittää enimmäiskoron.

    Kaikesta huolimatta, en näe Bank Norwegianin tilannetta huonona. Keskityin tässä postauksessa worst case -skenaarioon, minkä takia en halua pitää omistusta niin suurena osana salkkua. Normaalia riskienhallintaa. Bank Norwegianilla on paljon vahvuuksia ja potentiaalia luoda tulevaisuudessa uusia ansaintamalleja.

    ReplyDelete