Saturday, June 15, 2019

Vincitiltä tulosvaroitus, myin osakkeet

It-konsulttiyhtiö Vincit antoi perjantaina 14.6. negatiivisen tulosvaroituksen. Tiedotteen mukaan:

"Vertailukelpoinen liikevaihto kasvaa, mutta suhteellinen kannattavuus jää viime vuoden tasosta."

Aikaisempi ohjeistus kuului:

"Vertailukelpoinen liikevaihto kasvaa ja suhteellinen kannattavuus paranee vuonna 2019."

Selityksenä toimitusjohtaja Mikko Kuitunen tarjosi keväällä julkistetun uuden strategian toimeenpanon viivästymistä, joka on vaikuttanut ydinliiketoiminnan myyntiin ja laskutusasteeseen, sekä uusien tuotteiden odotettua suurempia tuotekehityspanostuksia.

Huolestuttavaa tulosvaroituksessa on mielestäni ajankohta. Mikäli kesäkuussa annetaan koko vuotta koskeva negari, se tarkoittaa, että kyse ei ole lyhytaikaisesta tai rahallisesti pienestä ongelmasta. Ulkopuolisen silmin vaikuttaa siltä, että Vincitin rönsyily erilaisiin palveluihin ja tuotteisiin on jossain määrin epäonnistunut. Yrityksen kasvaessa toiminta muuttuu aina kompleksisemmaksi eikä kokonaisuus näytä olevan enää johdon kontrollissa (ainakaan kulujen osalta).

Olen ollut Vincitin omistamisen suhteen hieman skeptinen, koska it-markkina on muuttunut konsulttiyhtiöille vaikeammaksi mm. osaajapulan vuoksi ja samalla osakkeen arvostus vaatisi tuloksen voimakasta kasvua. Tuoteliiketoiminnan skaalautumispotentiaalin takia olen kuitenkin pysytellyt kyydissä.

Kun nyt tiedotettiin, että kannattavuus heikkenee viime vuodesta, päivitin arvonmäärityslaskelmani vastaamaan hieman alle 9% liikevoittomarginaalia tälle vuodelle (melko optimistinen arvaus) sekä hidastuvaa tuloskasvua lähivuosille. Liikevaihtoennusteet pidin ennallaan. Näillä oletuksilla excel-taulukkoni väittää, että Vincitin osakkeen käypä arvo olisi 4 euron tuntumassa.

Kun tulosvaroituksen jälkeen osake treidasi viitosen yläpuolella, päätös oli helppo: myin osakkeet. (Itse asiassa salkkuun jäi vielä muutama irto-osake, kun myyntitoimeksianto ei mennyt kokonaisuudessaan läpi. Nämä laput jääkööt odottamaan Vincitin uutta nousua ja pääsylipuksi yhtiökokoukseen.) Realisoin Vincitistä 356 euron luovutustappion. Kevään osingot huomioiden tappiota tuli noin 300 euroa.

No comments:

Post a Comment