Monday, April 17, 2017

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat (case Inderes)

Lueskelin pääsiäisvapaiden ratoksi varainhoitoyritys FIM:n analyysiä Cleantech Investistä. Kiinnostavan raportin lopussa huomion herätti vielä yksi kappale:

"FIM has signed a contract with the company on the preparation of the analysis, and based on this FIM has been paid a fee by the company. FIM does not pronounce an investment recommendation or a target price for the shares of Cleantech Invest."

FIM:n analyysi on siis tehty Cleantech Investin toimeksiannosta ja siksi FIM ei anna osakkeelle suositusta tai tavoitehintaa. Mielestäni suoraselkäisesti tehty. Analyysiyhtiöllä, tässä tapauksessa FIM:llä, saattaisi olla intressi kirjoittaa liian positiiviseen sävyyn toimeksiannon tehneestä yrityksestä, joten suosituksesta ja tavoitehinnasta pidättäytyminen on yksi asiallinen keino parantaa analyysin uskottavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Samalla tuli mieleen, kuinkahan moni muu lukemani yritysanalyysi on tehty kohdeyrityksen pyynnöstä? Esimerkiksi Inderes tekee pienyhtiöiden analyysejä tilauksesta. Vilkaisin heidän nettisivuiltaan, löytyisikö asiasta lisätietoa. Ja löytyihän sitä, sivulta Disclaimer.

"Inderes on tehnyt sopimuksen, jonka osana on tutkimusraporttien laatiminen, seuraavien liikkeeseen laskijoiden kanssa: 
Alma Media Oyj
Apetit Oyj
Aspocomp Oyj
Aspo Oyj
Bittium Oyj
Capman Oyj
Consti Oyj
Comptel Oyj
Detection Technology Oyj
eQ Oyj
Efore Oyj
Etteplan Oyj
Exel Composites Oyj
Finnair Oyj
Fondia Oyj
Glaston Oyj
Heeros Oyj
Innofactor Oyj
Investors House Oyj
Kotipizza Oyj
Marimekko Oyj
Martela Oyj
Nexstim Oyj
Neo Industrial Oyj
Nixu Oyj
Okmetic Oyj
Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj
Panostaja Oyj
Pihlajalinna Oyj
Piippo Oyj
Privanet Oyj
Qt Group Oyj
QPR Software Oyj
Rapala VMC Oyj
Raute Oyj
Restamax Oyj
Revenio Group Oyj
Scanfil Oyj
Siili Solutions Oyj
Solteq Oyj
Soprano Oyj
SRV Oyj
Sotkamo Silver Oyj
Suomen Hoivatilat Oyj
Suominen Oyj
Taaleri Oyj
Talenom Oyj
Tecnotree Oyj
Teleste Oyj
Uutechnic Group Oyj
United Bankers Oyj
Vaisala Oyj
Verkkokauppa.com Oyj
Vincit Group Oyj 
Zeeland Family Oyj. 

Lisäksi Inderes on ollut muussa toimeksiantosuhteessa viimeisen 12 kuukauden aikana seuraavien yhtiöiden kanssa: Basware Oyj."

En tiedä miten muut sijoittajat näkevät analyysien luotettavuuden, mutta ainakin minulla herää epäilys, onko Inderesin kohdalla kyse enemmän pörssiyhtiöiden markkinointimateriaalista kuin puolueettomasta analyysista? Analyytikon pitäisi tehdä laadukas raportti, mutta toisaalta tilaajaa ei saisi ärsyttää liian ikävillä johtopäätöksillä.

Tästä on olemassa tosielämän esimerkki, Inderesin vaikea suhde Orava Asuntorahaston kanssa. Inderesin analyyseissa sivuutettiin pitkään Oravan toimintamallin kummallisuudet ja annettiin lisää-suosituksia, vaikka esimerkiksi Kauppalehden keskustelupalstalla oli jo vuosia osoitettu yhtiön osingonjaon kestämättömyys. Lopulta Oravan kurssin romahdus ja ikävä julkisuus sai Inderesin myöntämään mokansa. Inderes puolustautui sanomalla, että "Analyysin kannalta tärkeää on myös se, että keskusteluyhteys yhtiön johtoon säilyy." Lienee itsestäänselvää, että keskusteluyhteys ei välttämättä säily, jos yrityksestä kertoo negatiivisia asioita toimeksiantajan rahoilla. Aidosti puolueeton analyysitalo ei ole riippuvainen kohdeyrityksen johdon mielipiteistä ja rahoista.

Inderesin suosituksilla on huomattava vaikutus Helsigin pörssin pienyhtiöiden kursseihin. Se ei tietysti ole Inderesin vika, vaan piensijoittajien, jotka sopuleina juoksevat suositushintojen perässä.

En väitä, että Inderesin analyysit olisivat lähtökohtaisesti epäluotettavia. Päinvastoin, Inderes on onnistunut ennustuksissaan monen yhtiön kohdalla erinomaisesti, esimerkkeinä mainittakoon Comptel ja Martela. Silti olisi mielestäni suoraselkäistä toimintaa Inderesiltä, jos he FIM:n tavoin lopettaisivat suositusten ja tavoitehintojen antamisen yhtiöille, joiden kanssa ovat toimeksiantosuhteessa. Se kohentaisi Inderesin uskottavuutta ja toisaalta pakottaisi piensijoittajat ajattelemaan vaihteeksi omilla aivoillaan.

Sijoitusbisnes tarvitsee lisää läpinäkyvyyttä ja näistä pienistä asioista olisi hyvä aloittaa.P.S. Postauksen alussa mainittu Cleantech Invest on nyt erittäin kiinnostavassa vaiheessa ja seuraan sitä mielenkiinnolla. Mahdollisesti kirjoittelen firmasta lisää myöhemmin.

1 comment:

  1. Joo tää ois oleellista tietoa antaa vähintäänkin selkeemmin tiedoksi lukijoille, vaikka tavoitehintoja asettaisivatkin. Kyllähän noi toimeksiannot varmaan on normaalia settiä joka puolella, mutta Inderesistä tekee erityisen just se, että mukana paljon pieniä firmoja ja se, että monilla firmoilla ei ole montaakaan analyysejä tekevää tahoa.

    Mielenkiintoista ois haeskella muilta firmoilta löytyykö vastaavia listauksia toimeksiannoista.

    ReplyDelete