Wednesday, April 26, 2017

Nordea huonontaa palveluaan

Maanantaina 24.4. Nordea muisti meitä sijoittaja-asiakkaitaan uutisella:

"Listattujen ETF:ien valikoima supistuu - keskitymme Eurooppaan listattuihin ETF:iin
24.04.2017 |

Nordean ETF-tuotevalikoimaa yhdenmukaistetaan ja kohdennetaan isoimpien liikkeeseenlaskijoiden tuotteisiin sekä kaikkiin pohjoismaisissa pörsseissä listattuihin ETF:iin. Jatkossa tarjontamme keskittyy erityisesti eurooppalaisiin ETF:iin. Verkkopalvelussamme voi tällä hetkellä käydä kauppaa yli 400 eurooppalaisella ETF:llä, joiden liikkeeseenlaskijoita ovat iShares, Vanguard, SPDR, db X-trackers, Lyxor, Amundi ja ETF Securities.

Eurooppalaisista ETF-tuotteista on verkkopalvelussamme saatavilla avaintietoesitteet, joista löydät tarkemmat tiedot kunkin tuotteen ominaisuuksista, riskeistä ja kustannuksista. Muutoksista huolimatta voit jatkossakin myydä kaikkia omistamiasi ETF-tuotteita Nordean verkkopalvelussa."


Tämä tarkoittaa sitä, että suuri määrä mielenkiintoisia USA:n pörsseissä noteerattuja ETF:iä jää Nordean asiakkaiden ulottumattomiin. Olin ajatellut pikkuhiljaa kerryttää mm. iShares Core High Dividend ETF:ää ja Vanguardin REIT ETF:ää hyödyntäen Nordean alhaisia kaupankäyntipalkkioita. Nyt tämä muuttui mahdottomaksi. Jo ostetut arvopaperit voi sentään myydä, mutta uusia ei voi ostaa.

Tietysti samoja lappuja voisi hankkia Nordnetistä, mutta siellä yhden USA-kaupan hinta on minimissään 15 euroa, mikä tarkoittaa että kovin pieniä kertaostoja ei kannata tehdä.

Nordean kautta sijoittaminen ei muutenkaan ole kovin käyttäjäystävällistä. Piensijoittajaa piinataan "Tuoteosaamisen arviointi" -tehtävillä, jossa samoja tarkistuskysymyksiä jankataan kerta toisensa jälkeen. Jokaiseen arvopaperilajiin kuuluu oma tentti.

Kaikkein kummallisin puute on mielestäni se, että Nordean kaupankäyntialusta Investorissa ei saa mistään näkyviin maksettuja osinkoja! (Tai kertokaa jos olette jostain löytäneet. Kävin mielestäni läpi kaikki valikot, enkä löytänyt.) Verkkopankin puolella nämä saa listattua, mutta ei Investorissa.

Siirryin viime vuonna käyttämään osakeostoissa myös Nordeaa, koska se tarjosi ulkomaanostoissa huomattavasti halvemmat välityspalkkiot verrattuna Nordnetiin. Harmi, että tätä etua ei voi enää hyödyntää jenkki-ETF:iin.


3 comments:

  1. Siirryin myös viime vuonna ensin Nordeaan osake- ja etf:ien ostoihin. Meni hermot, kun joka toista etf.ä sai olla pyytämässä kaupankäynnin kohteeksi (mm.Vanguardin). Avasin salkun Degiroon ja olen ollut tyytyväinen hinnoitteluun ja etf valikoimaan.

    ReplyDelete
  2. Minäkin yritin muutama kuukausi sitten pyytää joitain ETF:iä kaupankäynnin kohteeksi Nordean asiakaspalvelusta, mutta he sanoivat että se ei ole mahdollista (!). Samat ETF:t (iSharesin Core -tuotteita) olivat normaalisti ostettavissa Nordnetissä. Ihme touhua...

    ReplyDelete
  3. Itse lopetin Nordean käytön kun huomasin että dollareissa maksetut osingot oli muutettu euroiksi kurssilla 1.093 (päivän kurssi oli 1.062). Asiakaspalvelusta en saanut vastausta tälle kurssille mutta suurempi välistäveto kuin esim. Nordnetillä automaattisesta valuutanvaihdosta. Köyhälle ei ole varaa tommoiseen :)

    ReplyDelete