Saturday, April 8, 2017

Tule jo pörssiromahdus!

Tai edes korjausliike...

Käteisen osuus salkussa kasvoi merkittävästi kuluneella viikolla, kun Comptelin ostotarjousosakkeet muuttuivat rahaksi. Tilille tuli 5168 euroa uutta sijoitettavaa, mikä on noin 10% salkun arvosta. Mutta mihin laittaa nuo rahat seuraavaksi? Kuten olen blogissani todennut monta kertaa, kohtuuhintaisia ostokohteita on todella vaikea löytää. Tuotto-odotus on vaatimaton, kun osakkeiden arvostuskertoimet ovat korkealla. Toisaalta setelikasan päällä istuminen ei houkuttele, koska nouseva inflaatio syö hitaasti rahan ostovoimaa.

Kuluttajien ja yritysten luottamus tulevaisuuteen on vahvaa Euroopassa ja USA:ssa, ja tuntuu siltä, ettei mikään saa pörssikursseja laskemaan. Odotan silti toiveikkaana kesää. Perinteisesti kesäkaudella on podettu anemiaa osakemarkkinoilla. Aiempina vuosina alavirettä ovat aiheuttaneet mm. Brexit, Kreikan konkurssiuhka, Ukrainan sota sekä Saksan ja Italian pankit.

Mitä tapahtuu tulevana kesänä?

Lähiaikoina pientä jännitystä tarjoavat Ranskan presidentinvaalit, joiden toinen kierros pidetään 7. toukokuuta. Mikäli ranskalaiset äänestävät EU-vastaisen Marine Le Penin voittoon, markkinoille on varmasti odotettavissa turbulenssia. Jos Le Pen ei voita, voidaan kokea pienimuotoinen helpotusralli.

Viimeisten uutisten mukaan Kreikka välttänee defaultin heinäkuussa, joten siitä ei ole enää paniikin aiheuttajaksi. USA:n presidentti Trump saattaa onneksi yllättää ja laukaista taloudellisen tai poliittisen konfliktin lähes minkä tahansa maan kanssa. Huonojen uutisten sarjassa ei kannata unohtaa mustaa hevosta eli mustaa joutsenta, joka tarkoittaa mitä tahansa tuntematonta ja ennustamatonta tapahtumaa, joka järkyttää markkinoita. Sellaiselle olisi nyt tilausta.

Säästän siis käteiset kesää varten. Ostopaikkoja markkinoilla toivottavasti tulee. Jos ei, törsään ylimääräiset rahat vaikka matkusteluun tai harrastuksiin ja nautin elämästä. :)

2 comments:

  1. Ennustaminen on vaikeaa, eteenkin tulevaisuuden. Tämän vuoksi tekstisi hymyilyttää. Itse tykkään olla pörssissä all-in niin ylä kuin ylä- ja alamäissä. En halua olla pois niinä muutamana päivinä, joina tehdään pääosa vuoden tuotosta. Arvaamalla se harvoin onnistuu. :)

    ReplyDelete
  2. Olet oikeassa, ennustaminen on mahdotonta. Voihan olla, että kesällä pörssissä nähdään vuosisadan nousurykäys. Siksi en ole myymässä mitään, vaan pysyn mukana juhlissa niin kauan kuin musiikki soi. Korkeiden arvostustasojen vuoksi harkitsen kuitenkin uudet ostot todella tarkkaan.

    Oma mielenterveys ei kestä olla all-in osakkeissa. Haluan pitää korkosijoituksia ja kohtuullisen käteisposition, jotta pääsen ostamaan, jos kurssit tippuvat.

    ReplyDelete