Saturday, October 27, 2018

Monen pörssiyhtiön alamäki alkoi jo tammikuussa

Viime viikkoina maailman pörsseissä on koettu voimakkainta laskua vuosikausiin. Jotkut näkevät lokakuun pudotuksen väliaikaisena korjausliikkeenä, jotkut ennustavat tapahtumien olevan alkusoittoa pidemmälle alamäelle. Epätietoisuuden vallitessa volatiliteetti joka tapauksessa nousee, mikä on historiallisesti tarkoittanut kurssien laskua tai sivuttaisliikettä siihen asti, kunnes luottamus tulevaisuuteen on palautunut.

Helsingin pörssi seurailee muuta maailmaa ja OMXH-hintaindeksi on valunut tämän vuoden osalta miinuksen puolelle. Osingot sisältävä OMXH-tuottoindeksi on hädin tuskin plussalla.

Useimpien Helsingin pörssin suuryhtiöiden alamäki ei kuitenkaan alkanut lokakuussa, vaan jo paljon aiemmin. Monien yhtiöiden kohdalla kurssihuiput nähtiin vuoden alussa ja siitä lähtien on vajottu hitaasti ja huomaamattomasti alaspäin. Vasta lokakuun alun raju tiputus on herättänyt suomalaiset puhumaan laskumarkkinasta.

Kokosin muutamien suurimpien yhtiöiden laskuprosentteja verrattuna vuoden huippuhetkeen sekä ajankohdan, jolloin huippu saavutettiin. Listasta voi todeta, että useimpien teollisuusyhtiöiden ja konepajojen kurssit olivat korkeimmillaan alkuvuodesta. Samoin oli rakennusyhtiöiden laita. Metsäteollisuus saavutti lakipisteensä kesällä. Helsingin pörssi yleisindeksi OMXH PI saavutti huippunsa toukokuussa. Sen jälkeen indeksi on laskenut 12 %. (Prosentit on laskettu perjantain 27.10. päätöskursseista.)

yhtiö            lasku kurssihuipusta (huipun ajankohta)

Teollisuus ja -palvelut:
Outotec        -64% (toukokuu)
Outokumpu  -56% (tammikuu)
Uponor         -48% (tammikuu)
Huhtamäki   -35% (maaliskuu)

Konepajat:
Konecranes  -32% (tammikuu)
Cargotec       -29% (tammikuu)
Wärtsilä        -26% (helmikuu)

Metsäyhtiöt:
Metsä Board B  -29% (kesäkuu)
Stora Enso R     -27% (kesäkuu)
UPM                 -20% (syyskuu)

Kulutustavarat ja -palvelut:
Finnair            -49% (maaliskuu)
Fiskars            -36% (tammikuu)
Nokian Tyres  -25 % (helmikuu)

Rahoitus:
Nordea            -29% (tammikuu)
Citycon           -28% (tammikuu)

Teknologia:
F-Secure         -48 % (tammikuu)
Nokia              -10 % (toukokuu)

Rakentaminen:
Lehto              -68 % (helmikuu)
SRV                -47 % (tammikuu)
YIT                 -37 % (maaliskuu)

Tietenkin Helsingin pörssissä on yhtiöitä, jotka ovat nousseet pitkin vuotta. Eihän yleisindeksin kohtuullisen hyvä tuotto syyskuun loppuun asti olisi muuten mahdollinen. Indeksitason nousu on peittänyt alleen sen, että viisaammat sijoittajat ovat määrätietoisesti hankkiutuneet eroon syklisistä yhtiöistä ajat sitten.

2 comments:

  1. Kovia prosentteja ja laskumarkkinassa ei välttämättä kovin paljon tuon yli yleensä edes lasketella. Voi jo hyvin olla aika ostaa. Toki lasku voi jatkua vielä jonkin aikaa. Mutta kyllä tässä vielä sellainen tulosvaroitusten suma on jäänyt tulematta ajatellen syklisiä yhtiöitä.

    ReplyDelete
  2. Totta. Negareita on tullut eniten pienyhtiöiltä ja niissä on ollut taustalla yleensä yhtiökohtaisia ongelmia. Mutta monet sykliset yhtiöt on jääneet analyytikoiden ennusteista, jolloin liian korkeiksi nousseista kursseista on lähtenyt ilmat pois. Siinä mielessä vaikuttaa enemmän korjausliikkeeltä, mutta vaikea sanoa miten tämä kehittyy.

    ReplyDelete