Otin salkkuun seuraavat yhtiöt:
- Nokian Renkaat (ostohinta 24,10 eur)
Ostin Nokian Renkaita viimeksi toukokuussa ja myin osakkeet pois lokakuussa. Nyt hinta on jälleen laskenut, joten hyppään takaisin kyytiin. Perusteet ovat samat kuin viimeksi: Nokian Renkaiden lähitulevaisuus näyttää aneemiselta, mutta osingonmaksukyvyn pitäisi olla kunnossa ja pitkän aikavälin kasvu- ja tuottonäkymä on lupaava. - Revenio (ostohinta 24,70 eur)
Olen katsellut Reveniota sillä silmällä pari vuotta, mutta osake on aina tuntunut liian kalliilta. Varovaisuus on maksanut kymmenien prosenttien menetetyt tuotot. Nyt ostin toimitusjohtajan lähtöä seuranneesta dipistä ensimmäisen erän Reveniota salkkuun. Toivottavasti osakkeen kehitys jatkuu tästä eteenpäinkin nousujohteisena. Ainakin megatrendit on Revenion puolella ja yhtiön johto on osoittautunut kyvykkääksi. - Wärtsilä (ostohinta 8,80 eur)
Wärtsilä on käsittääkseni hieman samankaltaisessa tilanteessa kuin Nokian Renkaat. Wärtsilällä on ollut tänä vuonna paljon vastatuulta - sekä suhdanteesta johtuvaa että sisäisiä ongelmia kustannusylitysten kanssa. Pitkän aikavälin potentiaali on edelleen olemassa ja uskon, että perinteikäs laatuyhtiö pystyy uudistumaan ja pitämään itsensä kilpailukykyisenä. - Fleming Properties (ostohinta 116 sek)
Tämä Tukholmaan listattu kiinteistösijoitusyhtiö ei varmaan sano kenellekään mitään. Älkää antako nimen hämätä. Yhtiön ainoa omistus on Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) pääkonttori Helsingin Vallilassa, osoitteessa Fleminginkatu 34. Ostamalla tätä osaketta saat käytännössä siivun Oy Ässäkeskus Ab:n, Koy Vallilan Toimiston ja niihin liittyvän parkkihallin tuotoista. Ajattelin, että Fleming Properties voisi tarjota turvallista ja tylsää osinkotuottoa eikä arvostus ole mitenkään järkyttävän kova.
Nämä olivat otsikossa luvatut laatuyhtiöt. Sitten yllätyksiin. Ostin nimittäin Nordean salkkuun korkean riskin bioteknologiayrityksiä Ruotsista ja USA:sta.
Yhtiöt ovat:
- Intervacc (ostohinta 18 sek)
Ruotsalainen bioteknologiayhtiö Intervacc kehittää rokotteita eläimille. Yhtiön keihäänkärkituote on hevosen pääntautia vastaan kehitetty Strangvac-rokote. Jos tutkimustuloksia on uskominen, kyseessä on ensimmäinen toimiva rokote kyseistä sairautta vastaan. Tein nopean gallupin tuttavapiirin hevosharrastajien keskuudessa ja kaikki sanoivat ostavansa pääntautirokotteen, jos sellainen olisi saatavissa. Intervaccin rahoitus on kunnossa suunnatun osakeannin jälkeen ja Strangvacille haetaan seuraavaksi myyntilupaa Euroopan lääkevirasto EMA:lta. Intervacc on kolmikosta lähimpänä kaupallista menestystä ja siinä minulla on isoin panos. - Hamlet Pharma (ostohinta 39 sek)
Nyt mennään loton puolelle. Ruotsalainen Hamlet Pharma on kehittämässä äidinmaidon proteiinista syöpälääkettä, joka alustavissa testeissä on todettu toimivaksi ja turvalliseksi. Jos yhtiö saa lääkkeen joskus markkinoille, tässä on käsillä jättipotti. Mikäli kaikki ei mene kuin Strömsössä, sijoittajat luultavasti menettävät rahansa. Sitä ennen on odotettavissa ahneutta ja pelkoa eli kovaa heiluntaa osakekurssissa. Riski on suuri, joten panos on pieni. - Restorbio Inc. (ostohinta 1,22 usd)
Toinen lottokuponki. Restorbio on yhdysvaltalainen lääkekehitysyhtiö, joka kertoi marraskuussa, että sen RTB101-lääkeaihio on osoittautunut tehottomaksi hengitystieinfektioita vastaan. Kurssi tippui uutisen johdosta 90%, yli 9 dollarista yhteen dollariin. Mielenkiintoiseksi Restorbion tekee se, että yhtiön nettokassa on Q3-raportin mukaan noin 2,90 usd/osake. Kun kurssi on alle puolet osakekohtaisesta käteisvarallisuudesta, jotain on pielessä. Ilmeisesti markkina uskoo, että yhtiö jatkaa epäonnistuneiden lääkeprojektien kehittelyä ja polttaa kassan lähivuosina kokonaan. Ei kai näin räikeä alennushinta muuten olisi mahdollinen. Minä taas löin vetoa sen vaihtoehdon puolesta, että jonkinlainen omistusjärjestely tai yleinen kurssiralli purkaa osakkeessa olevan arvon. Minimaalisen pienellä panoksella mukana tässäkin.
Nyt moni lukija saattaa ihmetellä, miksi olen lähtenyt spekuloimaan epämääräisten lääkefirmojen menestyksellä. Minunhan piti keskittyä tänä vuonna tylsiin indeksisijoituksiin ja jättää sekoilu pois. En ole unohtanut periaatteitani, vaan sijoitin näihin osakkeisiin seuraavista syistä:
- Osakkeiden korrelaatio muun markkinan kanssa on vähäinen. Vaikka pörssit indeksitasolla laskisivat, pienet lääkefirmat menevät omia polkujaan. Päivittäinen volatiliteetti saattaa olla rajua, mutta kurssit reagoivat isommin lähinnä yhtiötason uutisiin. Kyseessä on tavallaan vaihtoehtoinen sijoitus, vaikka kohteena ovat listatut osakkeet.
- Ajattelen biotech-sijoituksia portfoliona. Todennäköisesti osa poiminnoista on huteja, mutta jos yksikin tuottaa hyvin, se paikkaa muiden tappiot. Kokonaisuuden riskitaso on huomattavasti matalampi kuin yksittäisissä yhtiössä.
- Yhtiöihin sijoitetut summat ovat pieniä verrattuna muihin osakesijoituksiini. Mikäli huonoimmassa skenaariossa kaikki menisivät konkurssiin, en silti menetä isoja rahoja.
- Intervaccin ja Hamlet Pharman tuotteet ovat lääketieteellisessä mielessä todella kiinnostavia ja onnistuessaan niistä olisi paljon hyötyä sairaille ihmisille ja eläimille. Omistajana yhtiöiden kehitystä tulee seurattua tiivimmin. Restorbio taas on enemmänkin osakkeen arvostukseen perustuva vedonlyönti.
Näillä valinnoilla mennään kohti ensi vuotta. Kirjoitan uuden vuoden tienoilla perinteisen Q4-katsauksen ja vuoden 2019 sijoituskatsauksen.
Rauhallista joulun odotusta blogin lukijoille!
Olisi mukava lukea faktapohjaista tietoa, miksi Nokian Renkaiden tulevaisuus näyttää muka hyvältä. Omasta mielestäni pitkän ajan tulevaisuus näyttää melko heikolta. Itseajavat autot ja MaaS pitävät tästä huolen, kun renkaiden jälkimarkkina alkaa pienentymään ja myyntiä pitää lisätä suoraan tehtaille ja isoille pojille pienemmillä marginaaleilla.
ReplyDeleteLisäksi Rinkuloiden markkinat ovat jo saturoituneet.
Wärre taas ei ole kasvanut yli 10v ollenkaan ja marginaalit melko keskinkertaiset, joten en pitäisi sitä laatuyhtiönä.