Norwegian Finans Holding on siis Oslon pörssissä noteerattu holding-yhtiö, jolla ei ole muita tehtäviä kuin hallinnoida osakkeita tytäryhtiössään Bank Norwegianissa. Sijoittaminen NOFI:in tarkoittaa sijoittamista Bank Norwegianiin. Pankki toimii tällä hetkellä Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Asiakkaita on yhteensä lähes miljoona ja kasvu on ollut nopeaa.
NOFI:n suurin omistaja on lentoyhtiö Norwegian Air Shuttle 20% osuudella. Pankki ja lentoyhtiö on kytketty yhteen myös siten, että Bank Norwegianin asiakkaat voivat Visa-korttia käyttämällä kerätä pisteitä lentoyhtiön kanta-asiakasohjelmassa. Tätä ominaisuutta en ole itse vielä hyödyntänyt, kun ei ole ollut tarvetta ostaa Norwegianilta lentolippuja.
Bank Norwegianin varsinainen bisnes on myydä vakuudettomia kulutusluottoja yksityishenkilöille. Korot ovat kovia, 5 - 22 % riippuen hakijan taustasta. Koko prosessi on automatisoitu ja päätöksen saa heti. Yritys toimii pelkästään netin välityksellä eikä kivijalkakonttoreita ole. Kiinteät kulut ovat siis pienet.
NOFI julkaisi vuoden 2016 tilinpäätöksen tiistaina 14.2. ja sen perusteella toiminta on erittäin kannattavaa. Lukuihin voi perehtyä tarkemmin tilinpäätöstiedotteessa. Tässä voisi nostaa esiin esimerkiksi sen, että pankin Q4:llä raportoima nettotulos kasvoi 70 % vuoden takaiseen verrattuna ja asiakasmäärä kasvoi samassa ajassa 54 %. Oikaistu oman pääoman tuotto on lähes 40%. Huikeita lukuja!
Arvonmäärityksen perustaksi tein erittäin varovaisen laskelman, jossa oletin että NOFI:n tämän vuoden tulos pysyisi loppuvuoden 2016 tasolla eli kasvu olisi nollassa. Sen perusteella NOFI:n 2017 EPS olisi noin 6,30 NOK ja p/e-luku 12. Kun pankin toiminnot Suomessa ja Tanskassa ovat vasta alkuvaiheessa ja talous näyttää piristyvän kaikissa Pohjoismaissa, on kasvu lähes väistämätöntä. Silloin arvostus muuttuu vieläkin houkuttelevammaksi.
Riskejäkin löytyy. Tilinpäätöksen yhteydessä NOFI kertoi keväällä tulevasta osakeannista, jolla on tarkoitus nostaa CET1-ydinvakavaraisuutta 16%:iin Norjan finanssivalvonnan kiristyneiden vaatimusten takia. Tiedotteen mukaan annista saisi ostaa osakkeita hintaan 76,75 NOK. Tällä hetkellä kurssi on hieman sen alle, joten annin onnistuminen ei ole varmaa. Kohonneiden pääomavaatimusten ja kasvupanostusten takia NOFI kertoi aloittavansa osingonmaksun vasta ensi vuonna.
Toinen huomioitava asia on ongelmaluotot. Koska velkaa annetaan ilman vakuuksia, eivätkä lainaajat ole välttämättä kaikkein maksukykyisimpiä kansalaisia, luottotappioita tulee väistämättä. Tilinpäätöksen mukaan 6,6%:ssa lainoista takaisinmaksu oli viivästynyt ja 2,4% jouduttiin alaskirjaamaan. Luvuissa on pientä nousua edellisvuoteen verrattuna, mutta toistaiseksi luottotappiot ovat pysyneet hallinnassa. Bank Norwegianin bisnesmalliin kuuluu tavallaan sisäänrakennettuna se, että kun lainaa annetaan kevyesti lähes kenelle tahansa, osa lainoista muuttuu roskaksi. Maksukykyisten lainaajien korkeat korot ja yrityksen matalat kustannukset kuitenkin kompensoivat tätä tehokkaasti. Viivan alle jää muhkea voitto luottotappioista huolimatta.
Tiivistettynä NOFI:n / Bank Norwegianin plussat ja miinukset:
+Liiketoiminta erittäin kannattavaa ja nopeasti kasvavaa
+Skaalautuva bisnesmalli
+Pienet kiinteät kustannukset
+Talouskasvu piristymässä kaikissa Pohjoismaissa
+Nykykurssilla houkutteleva arvostus ja tuleva osinkotuotto
+Omat asiakaskokemukset pankista positiivisia (luottokortti ja talletustili)
-Luottotappioiden suhteellinen osuus lainakannasta noussut
-Kiristyvä pankkisääntely nostaa pääomavaatimuksia ja voi rajoittaa lainanantoa
-Kiristyvä kilpailu kulutusluotoissa ja mahdollinen kasvun hyytyminen
Vaikka Bank Norwegianiin sisältyy riskejä, näen siinä enemmän mahdollisuuksia. Ketterät nettipankit vievät markkinaosuuksia kivijalkapankeilta ja niiden on helpompi mukautua rahoitusalan muutokseen. NOFI:n maltillinen arvostus antaa ison tuottopotentiaalin, jos kasvu jatkuu. Esimerkiksi norjalainen SpareBank1 asetti analyysissaan tavoitehinnaksi 130 NOK.
Näillä johtopäätöksillä ostin tilinpäätöksen jälkeen lisää NOFI:a salkkuuni. Omistukseni on nyt 410 osakketta ja keskihinta 74,20 NOK.
P.S. Sijoitusneuvonta on Suomessa luvanvaraista toimintaa. Minulla ei sellaista lupaa ole, eikä tämän blogin tekstejä tule ymmärtää kehotuksena ostaa tai myydä arvopapereita. En ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta tai mistään muustakaan. Kannustan jokaista lukijaa tekemään oman huolellisen selvitystyön sijoituspäätöksien tueksi.
Luottokortti ainakin pelaa hyvin :) Saatiin viimeks alennusta lennoista yli 30€.
ReplyDeleteYksi syy hyvään talletuskoroilla on että yksityishenkilöiden talletukset lasketaan käsittääkseni pankin omaan pääomaan.
ReplyDeleteYksityishenkilöiden talletuksia ei lasketa pankin omaan pääomaan, vaan vieraaseen.
DeleteSen sijaan kun BaNo antaa lainan ja lainanottaja maksaa sillä jotain, niin jos tuo raha siirtyy toisen pankin tilille niin BaNo joutuu jostain hankkimaan rahaa korvatakseen sen, halvin tapa tuohon yleensä on talletus (tosin BaNo maksaa niin hyvin etten ole varma onko tässäkin tapauksessa, ehkä toivovat saavansa laina-asiakkaita tallettajista, ja sen takia maksavat niin paljon, en ole varma)
Tämä on kyllä todella harkitsemisen arvoinen vaihtoehto..
ReplyDeleteKuulostaa hyvältä. Luottoala on sikäli itselleni tuttua, että ei pelottaisi. Etenkin kun markkina on useammassa maassa.
ReplyDeleteOsavuosikatsaus huomenna 15.08.
ReplyDeleteOdotan, että EPS nousee päälle 2 kruunun. Luulenpa, että markkinat odottavat samaa. Alle 2 NOK / osake olisi pettymys.
Toisaalta yli 2.1 NOK per osake lienee jo enemmän kuin markkinat odottavat.
Oma arvaukseni on tuossa välissä, luokkaa 2,03....2,07