Saturday, December 16, 2017

Muista hyödyntää luovutustappioiden verovähennys

Harva ihminen nauttii verojen maksusta. Vaikka verovaroilla tehdään paljon hyödyllistä, luultavasti jokainen meistä pyrkii henkilökohtaisella tasolla minimoimaan verojen määrän. (Tämä Norjan esimerkki todistaa, että edes korkeaa verotusta kannattavat sosialistit eivät halua vapaaehtoisesti maksaa veroja.)

Kun verottaja tarjoaa laillisen mahdollisuuden vältellä veroja, käytän sen ilomielin hyväksi. Näin joulun alla kannattaa jokaisen sijoittajan kurkistaa salkkuun ja ottaa suurennuslasin alle tappiolliset osakkeet. Jos ei näe niissä lähiaikoina nousupotentiaalia, voi tappiot realisoimalla vähentää pääomatuloista maksettavia veroja.

Luovutustappiot sai aiemmin vähentää vain luovutusvoitoista. Vuodesta 2016 lähtien vähennysoikeutta on voinut käyttää kaikkiin pääomatulon muotoihin. Luovutustappioilla voi siis vähentää luovutusvoittojen, osinkojen tai vaikkapa vuokratulojen veroja.

Otetaan yksinkertainen esimerkki, jotta nähdään miten homma toimii:

Harri Holdari on vuoden aikana saanut osinkoja 1000 euroa (bruttona). Hän ei ole tehnyt myyntejä vuoden aikana. 1000 euron osingosta 85% on veronalaista tuloa, josta sitten peritään 30% vero (1000e x 0,85 x 0,30 = 255e). Jos Harrilla ei ole vähennyksiä, hän maksaa osingoistaan 255 euroa veroa.

Entä jos Harri haluaisi käyttää hyväksi luovutustappioiden verovähennysoikeutta?

Harri Holdari saa siis vuoden aikana 1000 euron osinkotulot. Hänen omistamat Orionin osakkeet ovat kuitenkin miinuksella 850 euroa. Harri myy osakkeet joulukuussa, mistä hänelle tulee 850 euron luovutustappio.
Miltä verotus näyttää nyt?
Harri sai veronalaisia pääomatuloja 850 euroa (1000e osingot x 0,85).
Harrille kertyi luovutustappioita 850 euroa.
Verottaja vähentää veronalaisesta pääomatulosta luovutustappiot (850e - 850e = 0e), joten Harrille ei jää maksettavaksi yhtään veroja pääomatulosta. Jo maksetut ennakonpidätykset Harri saa aikanaan takaisin veronpalautuksena.

Halutessaan Harri voi ostaa Orionin osakkeet takaisin muutaman päivän kuluttua. Samana päivänä sitä ei kannata tehdä, koska muuten on vaara, että veivaus katsotaan veronkierroksi. Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan todennut, että seuraavana päivän toteutettu takaisinosto ei ollut veronkiertoa. Toisaalta verottajan sanatarkka ohje kuuluu näin: "Jos osakkeiden myynti ja takaisinosto ovat samaa ennalta sovittua järjestelyä, edestakaista osakekauppaa voidaan pitää veron kiertämisenä, vaikka takaisinosto tapahtuisi myöhemminkin kuin samana päivänä." Veronmaksun välttelyä tai siirtämistä ei siis ikinä kannata tunnustaa verottajalle, jos myöhemmin joutuu selvittämään kaupankäyntiään. Riittää kun sanoo, että näkemys yhtiöstä muuttui.

Lisää lukemista aiheeseen liittyen: 

Vero.fi: Omaisuuden luovutusvoitot ja -tappiot luonnollisen henkilön tuloverotuksessa

1 comment:

  1. Oispa tappiollisia sijoituksia, niin saisi verovähennyksiä ;)

    "Jos osakkeiden myynti ja takaisinosto ovat samaa ennalta sovittua järjestelyä..." - tuo taitaa koskea lihennä muuta kuin pörssikauppaa, eli jos sovit kaverin kanssa että myyt hänelle ja ostat parin päivän päästä takaisin, niin siitä ei saa verovähennystä.

    ReplyDelete