Sunday, December 10, 2017

Sijoitussuunnitelma tarkentuu

Kun perustin tämän blogin viime vuoden lopulla, kirjoitin sijoitusfilosofiaa-sivulle, että minulla ei ole selkeää sijoitussuunnitelmaa. Sijoitustyylini oli ollut siihen mennessä sekoitus erilaisia strategioita ja tavoitteeksi olin asettanut vain maksimaalisen arvonnousun. Todellisuudessa mistään strategioista puhuminenkin on liioittelua. Olen vuosien varrella ostellut kaikenlaista, usein enemmän fiilispohjalta kuin harkitun suunnitelman tai analyysin perusteella.

Tämän vuoden aikana filosofiani sijoittamisen suhteen on kirkastunut. Erilaisten yritysten ja erehdysten kautta olen oppinut, millainen sijoittaminen sopii minulle, mitä tavoittelen ja kuinka paljon riskiä siedän. Jatkan edelleen sekatyylillä, mutta nyt ymmärrän paremmin, miten ja mihin oikeastaan haluan sijoittaa. Olen jakanut osakeomistukseni neljään kategoriaan:

  1. Hyvät osingonmaksajat

    Salkussa mm. AstraZeneca, Nordea, Sampo, Marine Harvest, Realty Income.

    Vaikka osingot eivät tässä elämänvaiheessa ole minulle kovin merkittävä tulonlähde, pyrin vuosi vuodelta kasvattamaan passiivista kassavirtaa. Tämän kategorian yhtiöt maksavat hyvää osinkoa ja ovat mielellään defensiivisiä, jotta suhdannevaihtelut eivät vaikuttaisi kovin dramaattisesti tulokseen ja voitonjakoon.
         
  2. Mielenkiintoiset kasvuyhtiöt

    Salkussa mm. Adobe Systems, Alphabet, Facebook, Microsoft, Gofore, Siili.

    Näkemykseni on, että varsinkin ict-alalla riittää kasvua vielä vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Haluan olla mukana yhtiöissä, jotka ovat omassa sarjassaan voittajia ja joilla on mahdollisuus kasvaa kannattavasti pitkälle tulevaisuuteen.

    Muiden alojen kovia kasvajia salkussani ovat kotimaisista Restamax, Talenom ja Suomen Hoivatilat sekä ulkomaisista Norwegian Finans Holding. Näissä on potentiaalia siirtyä aikanaan hyvien osingonmaksajien kategoriaan.


  3. Indeksit

    Superrahastot ja iShares -etf:t.

    Tunnustan, että osakepoiminta on vaikeaa ja menee silloin tällöin metsään. Siksi pidän osan sijoituksista kuluttomissa tai pienikuluisissa indeksirahastoissa. Saan ainakin tältä osin markkinan keskimääräisen tuoton. Indeksi on myös helppo tapa hajauttaa sijoituksia sellaisiin kohteisiin, missä suora osakkeiden omistaminen on hankalaa esimerkiksi verotuksen takia (mm. Tanska). Suosin rahastojen kasvuosuuksia mahdollisimman suuren korkoa korolle -efektin saamiseksi.


  4. Erikoistilanteet

    Tunnustan myös, että minussa asuu pieni pelimies. Joskus on hauska yrittää saada pikavoittoja, jos tilanne on tarpeeksi houkutteleva. Tänä vuonna tietyt listautumisannit ovat tarjonneet kohtuullisen helppoja "kaljarahoja" mukaan lähteneille. Kun osakeanti on pieni, kiinnostus suuri ja hinnoittelu edullinen, on lähes varmaa, että antiosakkeet saa myytyä voitolla.

    Salkustani löytyy myös muutama osake, jota olen ostanut vain siksi, että pidän niitä aliarvostettuina pitkän tähtäimen potentiaaliin nähden. Esimerkiksi Martelan kurssi tippui alkuvuoden huipuista lähes 50%, kun erp-ongelmat ja tulosvaroitus veivät sijoittajien luottamuksen. Pidän Martelan ongelmia väliaikaisina ja uskon, että ensi vuonna tuloskunto palaa taas normaalille tasolle. Näen Martelassa huomattavan nousupotentiaalin alle vuoden tähtäimellä.

    Peliosakkeet ovat onneksi vain pieni osa salkustani eikä tarkoituksena ole haalia niitä sen enempää.


Lisäksi täytyy todeta, että merkittävä osuus varallisuudestani on tällä hetkellä käteisenä. Bank Norwegianin talletustilin tarjoama 1,75% riskitön tuotto on erittäin houkutteleva verrattuna moniin pörssin osinkoyhtiöihin. Varsinkin USA:ssa monen vakaan osingonmaksajan osinkotuotto on nykykursseillä 3%:n luokkaa tai jopa alle sen, mikä yhdistettynä markkinariskeihin ei tarjoa minkäänlaista turvamarginaalia.

Vaikka maksimaalisen tuoton saamiseksi pitäisi olla koko ajan all-in osakkeissa, nukun yöni paremmin muhkean käteiskassan kanssa. Nousu on jatkunut pitkään ja pörssin arvostustasot ovat selvästi historiallisten keskiarvojen yläpuolella. Kun käteistä on tarpeeksi, ei pörssin korjausliike pelota, vaan tuntuu jopa houkuttelevalta. Ostan edelleen lisää osakkeita, mutta tarkasti harkiten ja ajallisesti hajauttaen.


No comments:

Post a Comment