Monday, January 1, 2018

Sijoitusvuoden 2017 tilinpäätös ja tavoitteet tulevalle vuodelle

Muistatteko: vuosi sitten moni asiantuntija varoitti, että 2017 pörssissä saatetaan nähdä korjausliike pitkään jatkuneen nousun jälkeen. Uhkina olivat ainakin Fedin koronnostot, Trumpin sekoilut, Kiinan velkakupla, Ranskan presidentivaalit jne. Pelot osoittautuivat turhiksi ja tulevaisuuden ennustaminen taas kerran vaikeaksi. USA:ssa indeksit löivät jatkuvasti ennätyksiä ja Euroopassa sekä Suomessa noustiin lähes samaa tahtia.

Omassa salkussa vuosi 2017 oli myös hyvä. Salkkuni (Nordnet+Nordea yhdistettynä) kokonaistuotto oli 12,7 %.

Indeksien tuottoja 2017:
OMX Helsinki Cap (OMXHCAPGI), kokonaistuotto +11,5 %
OMX Helsinki 25 (OMXH25GI), kokonaistuotto +11,2 %
S&P 500 Total Return (SPXT) +21,8 %

Hyvin lähelle Suomi-indeksien lukemia siis mentiin. Jenkkien kova nousu ei hyödyttänyt eurosijoittajaa täysimääräisesti, koska euron vahvistuminen dollaria vastaan söi parhaimmat tuotot.

Salkku on paisunut vuodessa melkoisesti. Sijoitin vuoden aikana uutta pääomaa noin 29 000 euroa (tosin osa on edelleen arvo-osuustilillä käteisenä odottamassa ostopaikkoja). Salkun markkina-arvo kasvoi vuodessa 47 504 eurosta 82 653 euroon.

Kirkkain tähti salkussa oli tänä vuonna Comptel, josta Nokia teki ostotarjouksen keväällä. Sain Comptelista ostohinnalle lähes 90% tuoton. Vuoden muut menestyjät olivat Restamax (+40%), Kotipizza (+38%), Siili (+34%) ja Match Group (32%).

Vuoden luuseri oli Martela (-45% vuoden alusta, mutta omassa salkussa nyt lähellä ostohintaa). Muita isoja pettymyksiä ei onneksi ollut.

Osinkoja tuli vuoden aikana 1003 euroa. Se on vähän salkun kokoon nähden, mutta olen tarkoituksella sijoittanut huomattavan osuuden varoistani kasvuyhtiöihin ja rahastoihin, jotka eivät maksa osinkoja ulos. Mielestäni on hölmöä kierrättää rahaa verottajan kautta, jos kuitenkin sijoittaisin osingot myöhemmin takaisin samaan paikkaan mistä ne tulivat. Uskon myös, että laatuyhtiöissä varat pystytään investoimaan tuottavammin kuin mihin itse pystyisin.

Bank Norwegianista sain korkotuloja 1008 euroa.

Passiivinen tulo (osingot+korot) oli siis bruttona yhteensä 2011 euroa. Verojen jälkeenkin siitä jää mukava summa vaikkapa muutamaan lomamatkaan.

Miltä näyttää vuosi 2018?

Melko samalta kuin vuosi sitten. Nousu on jatkunut pitkään, Fed nostaa korkoja, Trump on arvaamaton, Pohjois-Korea ampuu ohjuksia, Etelä-Euroopan maat (tällä kertaa Italia?) saattaa aiheuttaa paniikin euroalueella, Kiinan velkakupla paisuu... Uhkia riittää. Silti maailmantalous on erittäin vahvassa vedossa ja yritykset kasvattavat tuloksia. Osakkeet ovat kalliita, mutta eivät varsinaisesti kuplassa. Ilmiselvä kupla on nyt kryptovaluutoissa, jotka ovat imeneet lyhyessä ajassa miljardeittain ahneiden spekulanttien rahoja.

Oma sijoitusvarallisuus on tällä hetkellä suurin piirtein puoliksi osakkeissa ja puoliksi käteisenä 1,75% korolla. Jos nousu vieläkin jatkuu, saan ainakin kohtuullisen tuoton, mutta jos jostain syystä markkinoilla tapahtuu korjausliike, on mukava ostella lisää. Inflaatio on vieläkin hyvin matalalla, joten suuren käteiskassan päällä istuminen ei haittaa.

Ensi vuoden tavoitteena on edelleen siirtää varallisuutta osakkeisiin. Koska pörssien arvostustasot ovat selvästi pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella, indeksien tuotto-odotus ei ainakaan tilastojen valossa ole kummoinen. Vuoden 2018 menestysresepti näyttäisi olevan huolellinen osakepoiminta. Mikäli markkinoilla ei tapahdu suurempia mullistuksia, noin 20 000 euron vuosittaisilla ostoilla salkussa puhkaistaan 100 000 euron maaginen raja vuoden 2018 loppupuolella.

Tuleva osinkokevät näyttää anteliaalta. Uskon, että suurin osa salkkuni osingonmaksajista korottaa osinkoaan. Tämänhetkisillä omistuksilla passiivisen tulon määrä olisi ensi vuonna noin 3000 euroa bruttona.

Eli tiivistettynä sijoitustavoitteet vuodelle 2018:

  • Osakesalkun markkina-arvo yli 100 000 euroa
  • Uudet ostot pääasiassa harkitun osakepoiminnan kautta
  • Passiivinen tulo yli 3000 euroa



No comments:

Post a Comment