Saturday, March 17, 2018

Altia - kiitos ei

Kirjoitin viikko sitten, että jätän saunayhtiö Harvian listautuminen väliin, koska hintapyyntö on liian kova. Entä toinen tuleva kansanosake, valtion omistama alkoholiyhtiö Altia? Tässä listautumisessa on kyse osakemyynnistä, eli valtio myy noin 56% osakkeistaan sijoittajille. Somessa on käyty paljon keskustelua Altiasta, ja omat tunnelmat ovat olleet ristiriitaiset. Monet ovat pitäneet listautumishintaa kohtuullisena ja vähintäänkin pikavoittoja todennnäköisinä.

Kirjoituksia ja analyyseja Altian listautumisesta:
Karo Hämäläinen: https://www.taloustaito.fi/Rahat/viela-yhdet-kiitos-listautuva-altia-on-kuin-mini-elisa/
Henri Elo: https://blog.kauppalehti.fi/80-plus-paivassa-osakesijoittajaksi/altia-ja-harvia-tulevat-porssiin-mita-niista-kannattaa-maksaa
Daytrader: https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/altian-kossu-voittaa-antikamppailussa-harvian-kiukaat

Olen lueskellut tällä viikolla läpi listautumisesitettä ja markkinointiesitettä. Ennen kuin mennään numeroihin, näen Altian toiminnassa monia heikkouksia:

  • Yhtiön omat brändit ovat kansainvälisesti tuntemattomia. Koskenkorvan ja Jaloviinan kaltaiset tuotemerkit tunnetaan vain Suomessa enkä näe, että niitä olisi kovin helppo viedä ulkomaille. Useista yhtiön "ikonisista brändeistä" en ollut ennen listautumista kuullutkaan, vaikka olen alkoholia nauttinut elämäni aikana kohtuullisen määrän. 
  • Alkoholin kulutus nuorten keskuudessa on laskussa (mikä on erinomainen asia). Eläkeläiset tosin ryyppävät enemmän, mutta pitkällä tähtäimellä trendi on viinanvalmistajalle huono. Kuluttajakäyttäytyminen ei tue yhtiön kasvua.
  • Koko ala on poliitikkojen mielivallan kohteena. Alkoholin tuontiin, valmistukseen ja myyntiin liittyvää sääntelyä tullaan todennäköisesti ajan myötä purkamaan, mikä lisäisi kilpailua ja saattaisi olla epäedullista Altialle. 
  • Valtio jää listautumisen jälkeenkin suureksi omistajaksi. On olemassa riski, että valtionyhtiössä ei keskitytä omistaja-arvon maksimointiin vaan lähdetään tekemään sosiaali-, alue- tai maatalouspolitiikkaa.

Lähtötilanne ei vaikuta kovin lupaavalta. Keskinkertainen yhtiö voi silti olla hyvä sijoitus, jos hinta on tarpeeksi edullinen. Miltä arvostus näyttää?

Faktoja listautumisesta:

  • Myyntihinta 7,50-9,00 euroa osakkeelta
  • Yhtiöllä on nyt 35 960 000 osaketta
  • Valtio myy listautumisessa enintään 20 000 000 osaketta (ilman lisäosakeoptiota) sekä 300 000 osaketta henkilöstöannnissa
  • Myynnnin jälkeen valtio jatkaa 44% omistusosuudella
  • Pääjärjestäjä Nordea vakauttaa kurssia 30 päivän ajan

Havaintoja tilinpäätöksistä vuosina 2017-2016-2015 (järjestys uusimmasta vanhimpaan):

  • Liikevaihto laskenut (359-357-381 Meur)
  • Liiketulos pysynyt samalla tasolla (26-46-25 Meur). 2016 pomppu johtuu eläkevelvoitteiden täyttämisestä saadusta "voitosta".
  • Nettotulos pysynyt samalla tasolla (18-36-18 Meur)
  • Eps (0,51 - 1,00 - 0,50)
  • Rahavarat vähentyneet joka vuosi. Kassasta otettu viime vuonna 70 Meur osingot ulos. Rahavarat nyt 52 Meur.

Altian pitkän aikavälin tavoitteet:

  • 2% vuosittainen liikevaihdon kasvu
  • 15% käyttökate-%
  • osingonjako yli 60% nettotuloksesta

Historian ja näkymien perusteella voisi lähteä siitä, että tämän vuoden numerot olisivat samaa tasoa kuin viime vuonna. Eli liikevaihto 360 M, liiketulos 26 M ja nettotulos 18 M. Osakekohtainen tulos olisi 0,51e. Altian kahden prosentin kasvutavoite on inflaation huomioiden käytännössä nolla, mikä sinänsä osoittaa hämmästyttävää kunnianhimon puutetta. Eipä tule mieleen toista pörssiyhtiötä, jonka tavoitteena ei ole kasvattaa reaalista liikevaihtoa. Tosin, jos Altia pystyy parantamaan kannattavuuttaan, tulos voisi kasvaa vaikka liikevaihto jumittaisi paikallaan.

9,00 euron hinnalla tämän vuoden p/e olisi 18. Kun kasvua ei ole ilmeisesti luvassa, on Altian hinta melko suolainen. Osinkotuotto voi silti yltää yli 5%:n, koska vahvan kassavirran ansiosta luultavasti lähes koko tulos jaetaan omistajille. Ennustan, että osakkeen myyntihinta jää haarukan puoliväliin, mutta edes 7,50 eurolla kyse ei ole alennusmyynnistä. P/e olisi silloin 15, mikä on hitaasti kasvavalle yhtiölle mielestäni edelleen liian kallis.

Alussa luettelin syitä, miksi suhtaudun skeptisesti Altiaan. Kun hinnoittelukaan ei houkuttele, on helppo jättää listautuminen väliin. Somekirjoittelun perusteella monet ovat merkinneet Altiaa pikavoittojen perässä, mutta en näe osakkeessa riittävän selkeää lyhyen aikavälin nousupotentiaalia.


4 comments:

  1. Olisiko Diageo sittenkin laadukkaampi viunafirma?

    ReplyDelete
  2. Onhan se hintahaitarin alalaidalla varsinkin todella halpa verrokkiyhtiöihin verrattuna. Tosin nuo viinaosakkeet on kyllä aika reilulla kädellä arvostettuja tällä hetkellä. Tuossapa verrokkiyhtiöiden P/E lukemia:

    Diageo 19.1
    Brown-Forman 36.1
    Pernod-Richard 21.7
    Anheuser-Busch 56.4
    Molson-Coors 11.8
    Heineken 26.7
    Carlsberg 90.6
    ABI SAB Group 30.0
    Constellation Brands 23.5

    ReplyDelete
  3. Ja itse näen osakkeessa nimenomaan lyhyen aikavälin nousupotentiaalia

    ReplyDelete
  4. Ihan nätit tuotot tuli Altian listautumisesta. Irrottauduin kyllä vähän liian aikaisessa, mutta ei ollut tarkoituskaan jättää lojumaan salkun pohjalle pitemmäksi aikaa

    ReplyDelete