Viime vuoden lopulla tutkin huolellisesti kaikki vaihtoehdot eli Nordnetin, Nordean, Mandatumin ja Dansken osakesäästötilit. Välittäjien vertailu ei ole helppoa, sillä hinnoittelu elää sen mukaan, miten isoja kauppoja tekee, millä markkinapaikoilla ja tarvitseeko lisäpalveluja kuten reaaliaikaiset kurssitiedot.
Vaihtoehdot läpikäytyäni valitsin Danske Bankin. Osakesäästäjien jäsenenä saisin todella hyvät edut: ilmaisen säilytyksen, kaupat kaikille markkinoille vain 5e/toimeksianto, reaaliaikaiset kurssit ja laajimman valikoiman markkinoita.
Dansken kanssa hommat menivät pieleen alusta lähtien. Ensin Danskella oli joulukuun lopussa massiivinen järjestelmäongelma, joka esti verkkopankkiin kirjautumisen kaikilta asiakkailta. En siis päässyt tunnistautumaan ja aloittamaan tilinavausprosessia.
Tammikuun alussa onnistuin avaamaan perinteisen arvo-osuustilin. Danske ei kuitenkaan saanut lähetettyä minulle pankkitunnuksia, joten jouduin ensimmäiset kolme viikkoa kirjautumaan tilille Nordean tunnuksilla enkä mm. voinut ottaa mobiilisovellusta käyttöön. Kun näistä ongelmista oli selvitty, pääsin lopulta testaamaan kaupankäyntiä arvo-osuustilillä. Halusin kokeilla Dansken palvelujen toimivuutta perusteellisesti ennen kuin avaisin osakesäästötilin.
Dansken verkkopankki tietokoneella käytettynä oli järkytys. Luulin, että Nordean verkkopankki olisi hirveintä mitä kivijalkapankit voivat tarjota, mutta Danske alitti riman mennen tullen. Ulkoasu ja käytettävyys on jostain 90-luvulta eli kammottava. Mitään haluttua toimintoa ei löytänyt suoraan, vaan piti klikkailla auki jokainen linkki, jotta tajusi mitä mistäkin tapahtuu. Käyttöliittymää ei voi personoida mitenkään eikä juuri muitakaan asetuksia ole tarjolla.
Pitkällisen yritys ja erehdys -klikkailun jälkeen sain luotua suosikkilistan seuraamistani osakkeista. Siinäkin kohtasin ongelmia, kun kaikkia pienyhtiöitä ei löytynyt. Ilmeisesti nämä pitää pyytää erikseen kaupankäynnin kohteeksi kuten Nordeassa. Toinen ärsytyksen aihe on aikakatkaisu, eli jos olet muutaman minuutin käyttämättä palvelua, sinut heitetään ulos.
Mobiiliappi toimii onneksi kohtuullisesti ja sen asennettuani en ole viitsinyt verkkopankkiin kirjautua. Kaupankäynti on sujuvampaa ja yhtiöiden seuraaminen onnistuu vähemmällä sähläämisellä kuin desktopilla. Dansken mobiiliappi ei kuitenkaan ole niin intuitiivinen ja monipuolinen kuin Nordnetin sovellus. Toki se on parempi kuin Nordean appi, jolla ei voi tehdä osakekauppaa ollenkaan.
Danske oli odotuksiin nähden iso pettymys ja olen alkanut miettiä kannattaako kivikautisia palveluja tarjoavalle välittäjälle avata osakesäästötiliä. Osakesäästötilin myötä on naimisissa välittäjän kanssa vähintään vuosia, pahimillaan loppuelämän. Kun nykylain mukaan osakesäästötilejä voi avata vain yhden, kuluttaja ei pääse poimimaan rusinoita pullasta samalla tavalla kuin muiden pankkipalvelujen kohdalla.
Dansken jälkeen aloin haikailla takaisiin Nordnetiin, joka on tähän mennessä ollut ykkösvalintani osakekaupassa. Nordnet olisi käytettävyydeltään paras, mutta ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntipalkkiot ovat ryöstöä. Esimerkiksi Ruotsin, Norjan tai Tanskan pörsseissä toteutunut toimeksianto kustantaa minimissään 10 euroa ja USA:ssa 15 euroa. Koska haluan ostaa osakesäästötilille myös ulkomaisia kasvuyhtiöitä, Nordnetin valinta tulisi kalliiksi. Mandatum ja Nordea ovat eri syistä vielä huonompia vaihtoehtoja minulle.
Koska kaikki vaihtoehdot ovat jollain tavalla huonoja, osakesäästötilin avaaminen on jäissä. Tilanne muuttuisi houkuttelevammaksi, jos Danske uudistaisi palvelunsa 2020-luvun tasolle tai Nordnet muuttaisi hinnastoaan kilpailukykyisemmäksi. Epäilen, ettei kumpikaan asia tapahdu lähiaikoina. Mutta mikäs kiire tässä on, katsellaan rauhassa. Osakesäästötilin hyödyt tulevat esiin vasta vuosikymmenien kuluessa, joten muutaman kuukauden myöhästyminen tilin avauksessa on täysin merkityksetöntä.
Suurin piirtein samoista syistä itsekään en avaa osakesäästötiliä ja en käytä kotimaisia tai ruotsalaisia välittäjiä. Nordnet on suoranainen rahankiskuri eikä omasta mielestäni sovellu kuin rahastosijoittamiseen - danske on kaikkien lähteiden mukaan ihan kaamea välittäjä - ja muut pankit ovat pienen tutkinnan jälkeen paljon kalliimpia kuin ulkomaiset välittäjät. Joten - kyllä. En edes harkitse osakesäästötiliä, koska sitä tarjoavat välittäjät välittävät käytännössä vain kotimaisia osakkeita.
ReplyDelete