Sunday, January 2, 2022

Sijoitusvuosi 2021: paljon rahaa, vähän tuottoja

Vuosi 2021 sujui sijoitusten suhteen samaan tyyliin kuin edelliset kahdeksan vuotta. Pörssin nousujuhlissa meno kiihtyy ja minä murjotan ulkopuolella ison käteiskassani kanssa. 

Oman osakesalkun tuotto oli viime vuonna noin 12 prosenttia eli 23.137 euroa. Vertailuindekseihin nähden tuotto oli surkea, mutta selittyy pitkälti suurella käteispainolla. Jos laskisi tuoton vain sijoitetulle pääomalle, se olisi hyvin lähellä Helsingin pörssin tuottoindeksiä. 

Nordean, Nordnetin ja Dansken salkkujen kokonaissaldo oli vuodenvaihteessa 241.763 euroa. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 198.977 euroa. Noususta puolet tuli pääoman lisäyksestä ja puolet arvonnoususta.

Tärkeimpiä vertailuindeksejä seuraavat rahastot tuottivat vuonna 2021 seuraavasti:

+ 40%   S&P500                (iShares Core S&P500 ETF, SXR8)
+ 39%   Nasdaq 100 (iShares NASDAQ 100 ETF, SXRV)
+ 33%   MSCI World (iShares Core MSCI World ETF, EUNL)
+ 25%   OMXH25GI          (Nordnet Indeksirahasto Suomi)
+  7%    MSCI Emerging Markets (iShares Core MSCI EM ETF, IS3N)

+ 12% Rahamiäs 

Jenkkiosakkeiden hurjat tuotot vetävät hiljaiseksi. Pitämällä oppikirjan mukaisesti kaiken sijoitusvarallisuuden S&P500-indeksissä olisin vaurastunut vuodessa 80 tuhatta euroa.  Käteiskassan päällä makaaminen on tullut todella kalliiksi, vaikka olen yrittänyt kiihtyvää tahtia lapioida rahaa markkinoille. En edes uskalla ajatella paljon olen menettänyt tuottoja koko sijoitusurani aikana. 

Vuoden pahin moka oli siis tuttuun tyyliin liian suuri käteispaino. Se maksoi moninkertaisesti enemmän kuin mikään yksittäinen huono osakepoiminta. 

Ennen kuin vedän ranteet auki, katsotaan myös onnistumisia:

Salkun tähdet vuonna 2021:

Qt Group   +132%
Nordea    + 73%
Fortum       + 43%

Nämä kaikki olivat onneksi salkussa suurella painolla. En laskenut tähän mukaan listautumisia, koska niistä saadut tuotot olivat euromääräisesti pieniä. Perinteiset arvoyhtiöt kehittyivät vuoden aikana vahvasti. 

Suurimmat realisoidut myyntivoitot:

Revenio, luovutusvoitto 1534 euroa, +103 %
Cibus,     luovutusvoitto 1287 euroa, +109 %
Sampo,   luovutusvoitto 1099 euroa, + 32 %

Suurimmat realisoidut myyntitappiot:

Fleming Properties, luovutustappio 172 euroa, -8 %
Hamlet Pharma,      luovutustappio 141 euroa, -38 %

Tein koko vuonna vain kaksi tappiollista osakemyyntiä. Suurin osa myyntitapahtumista oli ipo-pikavoittojen kotiutusta.


2022 - jatkanko samojen virheiden toistamista? 

Todennäköisesti. Pientä parannusta on sentään luvassa. Olen syksyn aikana nostanut osakepainoa 35 prosentista 50 prosenttiin. Kuukausisäästö rahastoihin jatkuu entiseen tyyliin. Ongelma on siinä, että tienaan rahaa enemmän kuin kulutan ja sijoitan, joten käteisen määrä kasvaa koko ajan! Tähän en ole keksinyt ratkaisua. Ehkä pitäisi rohkeasti laittaa kuukausisäästösumman perään ylimääräinen nolla? 

Hyvää alkanutta vuotta 2022 ja hyviä sijoituksia blogin lukijoille! 


1 comment:

  1. Sopiiko kysyä, paljonko kuukaudessa saat palkasta laitettua säästöön? Tässä itsellä vähän sama tilanne, että omat kulut on pienet ja palkka ihan ok, niin kiinnostaa vertailun vuoksi muidenkin sekä eurot että säästö %

    ReplyDelete