Saturday, April 9, 2022

Salkun Q1: Putin kylvi tuhoa Ukrainassa ja osakesalkussa

Juuri kun koronasta alettiin päästä eroon, ainakin henkisesti, saatiin maailmaan uusi kriisi. Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan tuhosi Euroopan orastavan talouskasvun ja pörssit luonnollisesti romahtivat. Kurssit ovat hieman toipuneet alkujärkytyksestä, mutta silti vuoden ensimmäinen kvartaali jäi rumasti miinukselle. Maaliskuun viimeisenä päivänä salkun ytd-tuotto oli -6,3 % eli -15170 euroa. Lukemat ovat onneksi maltillisemmat kuin koronakriisin alkuvaiheessa. Lisäsin salkkuun vuoden alussa pääomaa 30.000 euroa, jonka ansiosta sijoitusvarallisuuden kokonaissaldo on 256.848 euroa. Käteispaino on edelleen suuri.

Ennen sotaa salkusta löytyi vain yksi yhtiö, jolla on selkeä Venäjä-riski: Fortum. Myin osakkeet pois melko pian sodan alkamisen jälkeen. Onneksi myynti ei sentään osunut pohjalle, kuten koronakriisin synkimmällä hetkellä myydyt Noho Partnersin osakkeet. Tuottoakin jäi käteen, sillä ostin Fortumit koronakuopasta noin 15 euron keskihinnalla. Muuten en ole tehnyt sodan takia salkussa myyntejä tai ostoja.

Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, miten sota ja sen myötä Euroopan taloustilanne kehittyy. Sekä positiiviset että negatiiviset skenaariot ovat mahdollisia. Valtavan epävarmuuden takia pörssin päivittäiset liikkeet ovat olleet hurjia. Varmaa on vain se, että Venäjän talous pysyy pitkään eristettynä länsimaista.

Havahduin sodan myötä siihen, että omat osakesijoitukseni ovat pääosin suomalaisissa yhtiöissä. Suurimmat rahasto-omistuksetkin ovat Nordnetin Indeksirahasto Suomessa. Tähän on ollut selkeä syy. Suomi on historiallisesti ollut turvallinen ja hyvin tuottava sijoituskohde ja suomalaisena sijoittajana minulla on kotikenttäetu varsinkin pienemmissä yhtiöissä. 

Ukrainan tapahtumat ovat kuitenkin karu muistutus siitä, mitä tarkoittaa maariski. Jos olet sijoittanut kaiken omaisuutesi yhteen maahan ja sota vyöryy päälle, menetät käytännössä kaiken. Vaikka Suomen joutuminen sotaan ei juuri nyt näytä todennäköiseltä, on mahdotonta tietää mitä tapahtuu seuraavan 30 vuoden kuluessa. Olen päättänyt jatkossa kanavoida sijoituksia enemmän ulkomaille, etenkin Pohjois-Amerikkaan. Tein jo muutoksia kuukausisäästön allokaatiossa, jossa pienensin Suomen osuutta ja nostin USA-rahastoon menevää summaa vastaavasti suuremmaksi.  

Osinkoja tuli Q1:n aikana 190 euroa. 


3 comments:

  1. Onko rahamiehellä tai muilla tietoa näiden yhteiskunnallisen hankkeiden hyödyistä sijoittajille ja muille: Tampereen Ratikka ja Vantaan ratikka esmes. Tampereellehan tuo jo tuli. Mutta Vantaalla mennään vielä suunnitteluvaiheessa:
    https://www.vantaa.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/liikenne/vantaan-ratikka
    Tuleeko näistä hankkeista rahat takaisin jossain vaiheessa kuntalaisille??

    ReplyDelete
  2. Joo samaa asiaa olen tässä pohtinut..

    ReplyDelete
  3. Eiköhän tuohon selvyys vielä saada..

    ReplyDelete