Tuesday, January 2, 2024

Sijoitusvuosi 2023: Uuteen nousuun

Surkean vuoden 2022 jälkeen rahoitusvarallisuus lähti taas nousuun. 

Sijoitussalkun kokonaistuotto vuonna 2023 oli 7% eli 17.357 euroa. Olen tyytyväinen tulokseen, sillä se tuli melko matalalla osakepainolla ja suurella korkosijoitusten painolla. Volatiliteetti oli pientä ja euromääräinen tuotto ylitti minimitavoitteen (joka oli "tonni kuukaudessa").

Lisäsin osakepainoa huomattavasti heinäkuun ja marraskuun välisenä aikana, kun pörssit mörnivät ja markkinat olivat epätoivon vallassa. Suurimmat lisäsijoitukset tein Suomen ja Ruotsin indeksirahastoihin. Tämä osoittautui viisaaksi liikkeeksi, sillä joulukuun helpotusralli nosti Nordnetin indeksisalkun vuosituoton peräti 16 prosenttiin. Tietysti vielä fiksumpaa olisi ollut lyödä kaikki rahat kiinni jenkkipörsseihin Pohjoismaiden asemesta.

Nordean, Nordnetin ja Dansken salkkujen kokonaissaldo oli vuodenvaihteessa 309.275 euroa. Lisäsin salkkuihin pääomaa vuoden aikana 38.843 euroa.

Olen siirtynyt lähes kokonaan indeksisijoittajaksi. Osakepoiminnat olen keskittänyt osakesäästötilille, mutta kauppoja tein vuoden aikana vain muutamia. Ostin Fortumia kun hinta pyöri 11 euron paikkeilla sekä Eezya 1,60 eurolla. Uskoisin, että molemmat ovat vuoden päästä huomattavasti korkeammalla. Muuten OST:n menestys ei ollut ihmeellistä, sillä salkkuun unohtuneet kasvuyhtiöt eivät ole vieläkään toipuneet vuoden 2022 romahduksesta. 

Tärkeimpiä vertailuindeksejä seuraavat rahastot tuottivat vuonna 2023 seuraavasti:

+ 51%   Nasdaq 100 (iShares NASDAQ 100 ETF, SXRV)
+ 22%   S&P500                (iShares Core S&P500 ETF, SXR8)
+ 20%   MSCI World (iShares Core MSCI World ETF, EUNL)
+ 19%  OMXS30 (Nordnet Indexfond Sverige ESG)
+  2%   OMXH25GI          (Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG)

+ 7% Rahamiäs 

Voitin Helsingin pörssin tuottoindeksin, mutta hävisin muille, edellä kerrotuista syistä. Pitäisi vaan uskoa, että USA:n osakemarkkina on aina ja ikuisesti sijoituskohde numero 1, jota vastaan on turha taistella. 

Suunnitelma vuoteen 2024

Suuria muutoksia ei ole luvassa. Jatkan tylsää sijoittamista indeksirahastoihin. Ehkä painotus hieman muuttuu ja laitan jatkossa suuremman osan Pohjois-Amerikkaan. Korkosijoitusten ja osakesijoitusten tasapainoa säädän sen mukaan, miten korot ja osakkeet liikkuvat. Jos jompi kumpi tuntuu houkuttelevammalta riskin ja tuoton suhteen, sille voi antaa isomman painon. 

Hyvää uutta vuotta lukijoille!


No comments:

Post a Comment