Thursday, January 12, 2023

Sijoitusvuosi 2022: turpaan tuli!

Olen käytännössä lopettanut blogin kirjoittamisen, mutta päätin pakottaa itseni tekemään vielä vuoden 2022 tilinpäätöksen. Käyn aluksi läpi viime vuoden sijoituskuulumiset ja lopuksi pohdin blogin jatkoa. 

Vuosi 2022 oli omaisuudenhoidon suhteen katastrofaalinen. Olen pyrkinyt koko sijoitusurani ajan sijoittamaan varovasti ja suojelemaan pääomaa. Viime vuonna se oli lähes mahdotonta, koska kaikkien omaisuusluokkien reaaliarvot laskivat. Osakkeet, bondit, kiinteistöt, kryptot, käteinen... Kaikki menetti arvoaan. 

Oman osakesalkun tuotto oli -15 % eli -37.211 euroa. Olen pitänyt tarkkaa kirjanpitoa sijoituksista vuodesta 2016 lähtien ja tämä oli ensimmäinen tappiollinen vuosi tänä aikana. Miinusmerkki ei sinänsä haittaa, mutta euromääräinen summa on järkyttävä. Nordean, Nordnetin ja Dansken salkkujen kokonaissaldo oli vuodenvaihteessa 253.075 euroa. Lisäsin salkkuihin pääomaa vuoden aikana 48.523 euroa, tosin siitä valtaosa on edelleen käteisenä. 

Miksi kävi näin? Muistan hämärästi kuinka tammi-helmikuussa naureskelin niille, jotka myivät salkun tyhjäksi. En uskonut, että korona aiheuttaisi enää ongelmia talouteen, en uskonut, että Putin aloittaa sodan Ukrainassa enkä senkään jälkeen uskonut, että inflaatio lähtee näin pahasti laukalle. Optimismi kostautui pahasti ja ajoin pörssiromahdukseen kasvuyhtiöpitoisella salkulla. 

Koronaromahduksessa keväällä 2020 toisaalta opin sen, että paniikissa ei pidä myydä. Niinpä en myynyt oikeastaan mitään koko vuonna, vaikka maailmanmeno näytti pahalta. Tästä poikkeuksena ainoastaan Fortum heti sodan alettua sekä Qt kesällä negarin jälkeen. Muuten odottelin ja katselin miten tilanne kehittyy. Ja siinä vaiheessa monen yhtiön kurssit olivat jo puolittuneet, joten päättelin, että saatetaan olla hyvinkin lähellä pohjia. 

Osta ja unohda -strategian lopputuloksena varallisuutta tuhoutui yhden vuoden nettopalkan verran. 

Hyvää vuodessa oli se, että ostin joka kuukausi suunnitelman mukaisesti indeksirahastoja. Pysyin siis pitkän ajan tavoitteessa, jonka tarkoituksena on siirtää sijoittamista aktiivisesta osakepoiminnasta passiivisempaan suuntaan. Tällä hetkellä osakesalkun allokaatiosta suurin osa on rahastoissa.

Tärkeimpiä vertailuindeksejä seuraavat rahastot tuottivat vuonna 2022 seuraavasti:

-  9%   OMXH25GI          (Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG)
- 14%   S&P500                (iShares Core S&P500 ETF, SXR8)
- 14%   MSCI World (iShares Core MSCI World ETF, EUNL)
- 14%   MSCI Emerging Markets (iShares Core MSCI EM ETF, IS3N)
- 30%   Nasdaq 100 (iShares NASDAQ 100 ETF, SXRV)

- 15% Rahamiäs 

Voitin sentään Nasdaqin, mutta otin pataan kaikilta muilta. Ilman suurta käteispainoa miinusmerkki olisi ollut vielä suurempi.

Vaikka sijoitusvuosi 2022 oli huono, muuten elämässä meni hyvin. Oikeastaan sen takia en jaksanut blogiakaan kirjoittaa, kun työt ja yksityiselämän tapahtumat kiinnostivat enemmän. Salkku laski rumasti, mutta kokonaisvarallisuus kasvoi niukasti ennätyksellisten ansiotulojen johdosta. 

Millä ajatuksilla vuoteen 2023?

Euroopan talous on jatkanut hämmästyttävän vahvana verrattuna kauhukuviin, joita keväällä ja kesällä maalailtiin. Markkinatalous on mestari sopeutumaan kriiseihin ja korjaamaan kysynnän ja tarjonnan epätasapainon. Toki valtioiden tukitoimilla on ollut positiivinen vaikutus luottamuksen säilymiseen. Inflaation vaikutukset näkyvät yhteiskunnassa ja kohtelevat joitain ihmisiä todella raa'asti, mutta itse olen päässyt vähällä. Velattomana korkojen nousu ei tunnu missään, koti on kaukolämmön piirissä ja sähkösopimus nykymittapuun mukaan melko edullinen. Kulutusmahdollisuuteni ovat käytännössä yhtä hyvät kuin vuosi sitten. 

Sijoitusten suhteen jatkan tylsää ja passiivista linjaa. Indeksirahastoihin menee joka kuukausi nelinumeroinen summa ja lisäostoja teen harkinnan mukaan. Toivottavasti ne tänä vuonna puolittuneet kasvuyhtiötkin joskus palautuvat. 

Blogin tulevaisuus näyttää yhtä tylsältä. Kun en enää veivaa yksittäisillä yhtiöillä enkä seuraa pörssiä päivittäin, ei ole kauheasti kirjoitettavaa sijoituksista. Varmaan teen jatkossakin vuosikatsaukset itseäni varten, mutta jopa kvartaaliraportointi tuntuu pakkopullalta. Ei siis kannata odottaa kovin innokkaasti tämän blogin päivittymistä. :)

Hyvää uutta vuotta ja edellistä parempaa sijoitusvuotta lukijoille!



1 comment:

  1. Näin kävi tällä kertaa, mutta jatkossa sitten parempaan suuntaan :)

    ReplyDelete